Dubrovnik este exact acel tip de oraș de care nu te poți dezlipi. Nu poate fi plicticos și nici chiar atât de previzibil pe cât ți-ai putea imagina. Cu o istorie impresionantă, care începe în secolul al VII-lea, în Dubrovnik poți admira, cu gura căscată, clădiri istorice; te poți pierde printre străduțele înguste și pietruite; poți face kayaking sau să te rupi de uscat pentru a descoperi insulele din zonă. Iar dacă toate te plictisesc, plajele urbane cu peisaj dramatic de unde poți face jumping cu siguranță îți vor pune la încercare adrenalina.

dubrovnik croatia from above

Dubrovnik: scurt istoric & fun facts

Istoria orașului Dubrovnik datează încă din secolul al VII-lea, orașul fiind cunoscut sub numele de Ragusa. Se presupune că mica așezare a început cu refugiații din Epidaurum (orașul Cavtat de astăzi). S-a aflat sub protecția Imperiului Bizantin și mai târziu sub suveranitatea Republicii Veneția. Între secolele XIV și XIX, Dubrovnik a funcționat ca stat liber. Orașul și-a păstrat numele de Ragusa până în 1918, iar de atunci poartă numele de Dubrovnik. În anul 1979 a fost inclus în lista UNESCO. Cu o arhitectură impresionantă, Dubrovnikul a avut de suferit de-a lungul istoriei din cauza calamităților naturale sau a războaielor. Ultima dată a fost bombardat violent de sârbi în Războiul de Independență din anul 1991. Totuși, croații s-au mobilizat rapid; au restaurat, au reconstruit și, astfel, i-au dat orașului strălucirea de altădată, iar turiștii au început să revină.

Vă mai las câteva informații curioase despre Dubrovnik și apoi trecem la obiectivele de vizitat.

● Acum mai bine de 600 de ani, în 1416, sclavia a fost interzisă în Republica Dubrovnik, condamnată ca fiind „rușinoasă, greșită și dezgustătoare și împotriva întregii umanități”. Pentru comparație, comerțul cu sclavi nu a fost interzis în Marea Britanie decât în 1833, iar în SUA – în 1865.

● Dubrovnikul are unul dintre cele mai vechi sisteme de canalizare medievale, instalat în 1296 care este folosit și astăzi.

● Cea mai veche farmacie funcțională din Europa și una dintre cele mai vechi din lume a fost deschisă în Dubrovnik în anul 1317. Farmacia există și astăzi.

● Se spune că Dubrovnik a fost primul stat din lume care a recunoscut Statele Unite ale Americii în 1783. Nou formată SUA a încheiat printre primele acorduri de comerț naval cu Ragusa (Dubrovnikul de azi).

● Zidurile orașului sunt cu adevărat o minune a Dubrovnikului. Zidurile văzute astăzi au fost construite între secolele XII și XVII, înconjurând orașul vechi. În anumite locuri au până la 6 m grosime și nu au fost niciodată distruse în războaie.

● Dubrovnikul a devenit o destinație celebră și datorită filmărilor arhicunoscutului serial Game of Thrones. Acestea au avut loc în partea istorică a orașului.

10 motive să te îndrăgostești de Dubrovnik:

1. Zidurile Orașului

dubrovnik old town view
dubrovnik walls
dubrovnik walls croatia

Zidurile vechi ale orașului Dubrovnik sunt absolut impresionante. Construite în secolul al X-lea și modificate în secolele XIII și XIV. Aceste ziduri – pe alocuri de până la 6 metri lungime și 6 metri grosime – au constituit cea mai importantă strategie de protecție împotriva invadatorilor. Aceste ziduri nu au fost distruse în niciun război până astăzi. Cu o lungime de aproape 2 km, zidurile orașului Dubrovnik reprezintă o modalitate minunată de a admira de la înălțime orașul vechi. Alte atracții includ cele două turnuri ale sale. Turnul Minceta (Tvrdava Minceta) și Turnul Bokar (Tvrdava Bokar), împreună cu cele două fortărețe Lovrjenac și Revelin.

Accesul către ziduri se face doar cu plată. Pentru un adult va trebui să plătiți 200 de kuna sau aproximativ 27 de Euro. Pe parcursul traseului veți întâlni terase amenajate unde puteți să vă trageți sufletul. O bere mică (0,33) costă 35 kuna sau aproape 4,7 Euro. Apropo, atenție la prețuri. Dubrovnik este un oraș foarte scump.

2. Pietonala Stradun

stradun Dubrovnik

Stradun este cea mai importantă stradă pietonală din Dubrovnik. Aceasta reprezintă una dintre cele mai mari atracții ale orașului de pe coasta Adriatică. Este situată în centrul istoric și face legătura între porțile Pile la vest și Ploče în partea estică. Casele construite în stil baroc, cu străduțe înguste, pietruite și numeroasele cafenele stradale te invită să rămâi. De-a lungul pietonalei Stradun găsiți și cele mai importante obiective de văzut în partea veche a orașului.

3. Aleile pietonale din orașul vechi

Dacă Stradun vi se pare prea aglomerată, vă ia doar câteva secunde să vă „ascundeți” de aglomerație prin micile străduțe care se întind prin „corpul” orașului ca niște vene. Mult mai discrete, dar la fel de frumoase, aceste mici ascunzători de aglomerație sunt numai bune de tras sufletul. Nu-i nicio mirare dacă dați de pufoșenii torcăcioase lenevind pe unde apucă. 🙂 Apropo, puteți dona chiar pentru asociațiile care au grijă să fie sterilizate, tratate de diferite boli și hrănite corespunzător.

10 motive să te îndrăgostești de Dubrovnik:

4. Turnul Minceta

dubrovnik minceta

Unul dintre cele mai proeminente și mai vizitate turnuri de protecție din Dubrovnik, precum și cel mai înalt punct al sistemului său de apărare, este Turnul Minčeta. Cunoscută local sub numele de Tvrđava Minčeta, a fost numită după familia Mencetic care deținea terenul pe care a fost construit turnul. A fost construită inițial în 1319 de către un constructor local ca o puternică fortăreață cu patru fețe după căderea Constantinopolului (1453).

5. Cetatea Lovrijenac

Lovrijenac Dubrovnik

Supranumită „Gibraltarul Dubrovnikului”, Cetatea Lovrijenac a fost demult una dintre cele mai importante cetăți ale Croației. Este cunoscută și cu numele de Cetatea Sfântului Laurențiu. Ridicându-se la 37 de metri deasupra Adriaticii, această uimitoare fortificație s-a dovedit de neînvins în timpul numeroaselor asedii întreprinse de venețieni.

10 motive să te îndrăgostești de Dubrovnik:

6. Palatul Rectorului

dubrovnik rector palace

Toată istoria vechiului Dubrovnik a trecut prin acest palat minunat, deși deloc luxos. Proiectat de Onofrio de la Cava în 1435, Palatul Rectorului (Knežev dvor), care acum găzduiește Muzeul de Istorie Culturală al orașului, a fost de multe ori distrus și apoi reconstruit. Așa se face că minunata clădire reprezintă un frumos amestec de stiluri gotice, renascentiste și baroc. Se spune că rectorul orașului Dubrovnik a locuit în palat. Acestuia i se permitea să părăsească palatul numai pentru afaceri oficiale, altfel părăsirea palatului era interzisă. În plus față de numeroasele sale sarcini de stat, în fiecare seară avea loc o ceremonie specială în care rectorul accepta cheile de la porțile orașului de care era responsabil peste noapte, astfel încât nimeni să nu poată intra în oraș toată noaptea. Dimineața avea loc o ceremonie similară de returnare a cheilor. Și așa a fost timp de secole, până la căderea Republicii Dubrovnik.

10 motive să te îndrăgostești de Dubrovnik:

7. Portul Orașului Vechi

dubrovnik old town port

Portul din orașul vechi, cu o priveliște minunată către insula Lokrum, este unul dintre cele mai frumoase locuri de promenadă din oraș. Aici puteți alege din diversele oferte pentru călătorii de o zi pe mare.

8. Insula Lokrum

dubrovnik lokrum island

Situată la doar 600 de metri de Dubrovnik, insula Lokrum este ușor accesibilă. Puteți opta pentru o călătorie cu feribotul sau să închiriați un caiac. Dacă aveți timp, insula Lokrum are câteva obiective de neratat. Fort Royal Castle, o fortificație construită de trupele lui Napoleon pentru a apăra orașul portuar; un mic lac sărat în interiorul insulei, cunoscut cu numele de Marea Moartă; o veche mănăstire benedictină și o grădină botanică încântătoare.

10 motive să te îndrăgostești de Dubrovnik:

9. Plajele din Dubrovnik

dubrovnik jumping buza bar

Cum vă spuneam, acest oraș le are pe toate. Și chiar plaje de lux, plaje cu nisip, dar și din cele stâncoase, cu pietre voluminoase. Nu ratați Banje Beach dacă preferați plajele întinse, cu nisip. Plaja este spațioasă, așa că există loc pentru toată lumea. Dacă vreți puțină adrenalină, atunci mergeți la plaja de la Buza Bar. Această terasă garantează una dintre cele mai frumoase priveliști din oraș. Treceți de terasa amenajată și urmați scările în jos spre niște pietre voluminoase care țin loc de plajă.

Este un loc preferat de tineri, în special pentru că există un loc pentru jumping în apă. De pe o stâncă se sare în apă cam la o distanță de 6 metri. Nu toți se încumetă să o facă, dar cei care îndrăznesc sunt încurajați cu aplauze și, într-o euforie generată de adrenalină și susținerea celor din jur, ies din apă, urcă pe stâncă și repetă experiența iar și iar. E o nebunie curată acest loc 🙂

10 motive să te îndrăgostești de Dubrovnik:

10. Descoperă împrejurimile

cavtat

Dubrovnik este unul dintre cele mai populare orașe din Europa. Peste 1 milion de turiști vin în fiecare an să descopere „perla Adriaticii”. În special vara orașul devine sufocant. Dacă nu puteți alege o altă perioadă în care să mergeți în vacanță, cel puțin puteți părăsi aglomerația infernală pentru câteva ore pentru a descoperi împrejurimile. Rămâneți pe coastă și descoperiți, la doar 20 de km, fermecătorul orășel Cavtat. Acest oraș micuț și cochet nu este cu nimic mai neinteresant decât „fratele lui” mai mare, dar cu siguranță vă poate garanta liniștea.

Aspecte practice

Orașul Dubrovnik este chiar foarte scump. Cel mai bine este să vă deplasați cu transportul public. O călătorie cu autobuzul costă 15 kuna (2 Euro). Dacă nu sunteți cazați în Dubrovnik și veniți cu mașina, cel mai înțelept ar fi să o lăsați într-o parcare cât mai departe de centrul istoric. Cea mai accesibilă ca locație și ca preț este Dubrovnik City Parking – 10 kuna pe oră.

Unde să mănânci în Dubrovnik

Din start vă spunem că dacă ajungeți în Dubrovnik și vreți să mâncați în centrul vechi aveți nevoie de un buget generos. Aici puteți alege orice local: fie că vă doriți să mâncați pe Stradun, fie pe o stradă retrasă, aveți de unde alege. Oricum, majoritatea acestor localuri sunt adevărate „tourist traps”. Însuși croații o recunosc, accentuând că prețurile localurilor din centrul Dubrovnikului sunt mai mari decât în restul Croației, cu cel puțin 30%.

Spre exemplu, aici o bere costă 45 de kuna, în timp ce într-un local din afara centrului sau din alt oraș costă între 18 și 25 de kuna. Pentru o porție de paste sau orez prețurile sunt între 80 și 130 kuna, în funcție de ingredientele combinate; supele costă în jur de 50 de kuna; peștele se plătește pentru gramaj și nota poate varia între 350 și 400 de kuna pentru kilogram, în funcție de tipul de pește – porția este de aproximativ 300 de grame, există și soluția de „catch of the day”. Dacă alegeți carnea, porția pentru o persoană costă aproximativ 200 de kuna. Cea mai simplă pizza, Margerita, poate costa 70 kuna.

Apropo, și cursul valutar e altul în Dubrovnik: 1 Euro = 7 kuna (sau 7,5 kuna), iar aici am întâlnit și comercianți care vând produsele cu echivalentul a 8 kuna pentru 1 euro.

Localuri cu prețuri accesibile în Dubrovnik

Din fericire, în Dubrovnik pot fi găsite și opțiuni mai accesibile ca preț și la fel de bune la calitate. Fiind în zona mediteraneană, oricum mâncarea principală este peștele, așa că noi am fost la Shizuku Japanese Cuisine, un restaurant japonez, situat în regiunea Lapad. Este un local popular, de aceea cel mai bine ar fi să încercați să rezervați o masă, dacă vă aflați în Dubrovnik în sezonul estival. Restaurantul se află la parterul unui hotel, nu căutați după denumire. Dacă se întâmplă să fie ocupat, încercați El Pulpo, care se află în apropiere.

Un alt local ce poate fi încercat este Glorijet, un bistro preferat de localnici. Glorijet este recomandat ca fiind cel mai bun loc din Dubrovnik pentru a mânca pește proaspăt și fructe de mare la un preț accesibil. Chiar și pescarii locali vin să mănânce aici. Localul oferă și marenda, un meniu de prânz bazat pe o captură a zilei, produse proaspete de pe piață și de sezon. Glorijet nu are o terasă, interiorul fiind asemănător unei peșteri. Deoarece e destul de mic – aproximativ 50 de locuri, asigurați-vă că aveți o rezervare.

Nu uitați să ne urmăriți pe Facebook și pe Instagram.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *