Grecia, Insula Milos: peisaje lunare și cele mai frumoase plaje din Europa
● Milos este cea mai sudică insulă din arhipelagul Cicladelor. Deși poate concura la frumusețe cu vecinele sale extrem de populare – Santorini și Mikonos – este mai puțin aglomerată.
● Insula Milos este cunoscută pentru că a dat lumii statuia Afroditei, Venus de Milo, descoperită în anul 1820 și care se află acum la Muzeul Luvru din Paris.
● Milos este o insulă vulcanică, cu întinderi masive din roci albe. Este o destinație fermecătoare, datorită satelor pescărești, coloratelor syrmata, dar găzduiește și una dintre cele mai frumoase plaje din Europa.
Santorini, Creta, Thasos, Naxos, Mikonos, Zakynthos, Lefkada, Rhodos se numără printre cele mai populare destinații din Grecia. Iar aceste predilecții sunt oarecum de înțeles; fiecare insulă oferă experiențe inedite pentru toate gusturile, fie că sunteți iubitori de istorie, arhitectură sau în căutare de experiențe culinare inedite. În ceea ce privește nisipurile fine, apa azurie și vestitele taverne grecești, nu aveți cum să dați greș, indiferent pe care dintre insulele Ionice, Ciclade, Sporadele de Nord sau din arhipelagul Dodecanez le veți alege.
Noi am ales să mergem la începutul lunii septembrie 2020 în Milos. O insulă așezată în Marea Egee, în partea de sud-vest a arhipelagului Cicladelor. Acest loc ne-a cucerit prin mixul dintre rocile vulcanice de culoare albă și apa turcoaz, curată și cristalină. Prin simplitate și lipsa kitschului.
Satele pescărești, cu case mici, vopsite în alb și albastru, sunt o invitație înapoi în timp. Tot în Milos se află una dintre cele mai frumoase plaje din Europa. Comunitatea Tripadvisor a plasat-o pe locul 2 într-un sondaj din 2020. Deși este absolut spectaculoasă, această insulă este încă prea puțin cunoscută. Euronews a inclus-o în lista celor mai frumoase insule din Grecia „despre care probabil n-ați auzit niciodată”. De aceea, am decis să vă povestim experiența noastră; cum am ajuns în Milos, cât ne-a costat să ajungem pe insulă, unde ne-am cazat, ce locuri am văzut și pe care vi le recomandăm cu căldură și vouă. Și foarte important: cum să ajungeți la Kleftiko, una dintre cele mai frumoase plaje din Europa.
Grecia, insula Milos: cu avionul sau cu feribotul? Cu mașină sau fără?
Noi am pornit către Milos cu mașina. Era singura opțiune din câteva motive – ne aflam deja în vacanță în Halkidiki cu mașina personală. Decizia de a ne continua vacanța în Milos a fost instantă. Era o șansă să descoperim minunata insulă despre care am citit atâta. Fiind în mijlocul unei pandemii care ne-a ținut izolați atât de mult timp, ne-am gândit că trebuie să profităm de oportunitate. După atâta izolare chiar am început să ne bucurăm de fiecare călătorie de parcă ar fi ultima.
Astfel, fiind deja cu mașina, o opțiune ar fi fost să o lăsăm în portul Pireu (în greacă: Πειραιά), dar asta ne-ar fi costat bani în plus. În același timp, curse de zbor către Milos erau disponibile numai din Atena. Deci, era important să ajungem acolo oricum. Biletele Atena-Milos tur-retur costau în septembrie 2020 peste 300 de euro (pentru două persoane). Plecarea în Milos nu a fost planificată, de aceea nu aveam bilete cumpărate din timp. Din cauza pandemiei Covid-19 totul era incert, de aceea nici n-am riscat să procurăm bilete cu rezervă de timp. De aceea, cea mai bună opțiune a fost feribotul.
Cu feribotul spre Milos: prețuri
Înainte de a alege o cursă cu feribotul trebuie să țineți cont de câteva opțiuni. Fie mergeți ca pasager, fără transport auto, fie cu mașină sau motocicletă. De asemenea, aveți de ales dintre navele cu viteză mai mare sau cu viteză mai redusă. Primele sunt și cele mai scumpe, evident.
Noi am ales o cursă a companiei Zante, care pornește din portul Pireu și ajunge în Milos în 7 ore. Da, e foarte mult, e o veșnicie. Dar ne-a costat mai puțin decât dacă am fi ales o altă cursă. Seajets, de exemplu, asigură curse, clasa economy, de 360 de euro pentru doi turiști cu mașină; ajungeți în Milos în 3 ore jumătate. Aegean Speedlines oferă aproximativ același preț. Noi nu ne-am permis să cheltuim în plus, tocmai din cauza faptului că decizia de a merge în Milos a fost instantă.
Astfel, în total, pentru două persoane, plus mașină, tur-retur, am scos din buzunare 276 de euro: 39 euro pentru o persoană într-o singură direcție, clasa economy (în total 156 euro), iar pentru mașină – 60 euro într-o direcție, deci 120 de euro și pentru retur. Un avantaj în situația noastră a fost că pe insulă n-ar mai fi trebuit să închiriem un automobil. Deci, în cele din urmă am decis că dacă am fi lăsat mașina în portul Pireu pentru câteva nopți și am fi zburat, iar pe insulă am fi închiriat, ne-ar fi costat mai scump.
Într-un curs normal al lucrurilor, când nu există pandemie și incertitudini de la tot pasul, recomandăm să mergeți fără mașină. Feriboturile sunt comode. Din punctul meu de vedere nu există mare diferență dintre clasa business și economy. Oricum, oamenii se întindeau și pe trei scaune să doarmă. Există un bar de unde se poate cumpăra ceai, cafea, dulciuri. E foarte curat. Am putut sta în interior (cu mască) sau în exterior, unde sunt amenajate scaune și de unde am putut admira briza mării, albastrul infinit și puțin din fiecare insulă pe lângă care am trecut – Kea, Kithnos, Serifos și Sifnos. Apusurile sunt cu totul spectaculoase. Veți vedea oameni care se îmbrățișează, se sărută și își fac poze pentru a imortaliza momentul. Foarte drăguț 🙂
Milos, prima noastră întâlnire
Era aproape din miezul nopții când am ieșit din port, obosiți și dornici să ne relaxăm într-un pat mare, cu cearșafuri curate. Imediat ce am ieșit din port, fiind și cu geamurile un pic deschise, ne-a ajuns la urechi mirarea unui conațional: „ia-te uită, mă, unu’ de-al nostru…” 🙂 Ne-am amuzat și m-am gândit că, se pare, Milos nu mai este o insulă chiar atât de necunoscută.
Grecia, Insula Milos. De ce e atât de specială
Milos este, aproape în întregime, o insulă vulcanică. Istoria ne spune că activitatea vulcanică a început aici în urmă cu aproximativ 3 milioane de ani. Vulcanii nu au mai erupt deja de 90.000 de ani. Liniștitor oarecum 🙂 Golful circular al insulei este considerat a fi o caldeiră scufundată. Există, de asemenea, numeroase locații în jurul insulei cunoscute pentru erupțiile de gaze și izvoarele termale care sugerează activitate vulcanică. Datorită activității vulcanice și apelor geotermale, relieful insulei este atât de diferit și spectaculos. (sursa).
Insula Milos / Faimoasa Venus din Milos
Una dintre cele mai faimoase statui din antichitate, Venus din Milos, a fost descoperită pe insula Milos în anul 1820, de arheologul Olivier Voutier. În timp ce originalul este acum găzduit în Muzeul Luvru din Paris, puteți vedea în continuare locul unde a fost descoperită. Situl de descoperire este situat în apropierea satului Tripiti.
Nu departe de locul unde a fost găsită Venus din Milos se află rămășițele Teatrului Roman Antic. Teatrul are o vedere fantastică asupra mării și a satului Klima.
Insula Milos / Plaka și Castelul Venețian
După coloratele syrmata și „plaja de pe lună”, despre care voi povesti ceva mai târziu, Castelul Venețian este probabil cea mai fotografiată locație din toată insula de către instagrameri. În afară de faptul că este amplasat pe al doilea cel mai înalt vârf din Milos – 280 de metri – castelul Venețian are o mare însemnătate istorică. Singurul lucru din Milos care mărturisește despre stăpânirea venețiană pe această insulă este castelul. În secolul al XIII-lea, venețienii s-au stabilit aici și au construit acest castel. După ce l-au ridicat, au creat un mic sat numit Chora. Rapid s-a dezvoltat agricultura și comerțul naval. Odată cu eliminarea taxelor vamale, cererea și oferta de produse a înflorit. Și populația din micul sat Chora a început să se extindă. Se spune că populația orașului Chora în secolul al XVII-lea a ajuns la 5.000 de persoane.
Societatea feudală organizată de venețieni se dezvoltase într-o societate comercială capitalistă, urbană, cu un nivel ridicat de viață. Dar în anul 1699 turcii au câștigat războiul cu venețienii și au început să domine așezările. Pirații musulmani au început să facă raiduri pe insulă – ei au sacrificat, violat, distrus și furat recolte. Au răpit oameni pentru navele lor și pentru comerțul cu sclavi. După două erupții vulcanice, un cutremur puternic și pandemia de ciumă, locuitorii au decis să abandoneze așezarea principală, iar populația supraviețuitoare s-a mutat în Castelul Venețian. Castelul a fost abandonat după revoluția greacă din 1821 și abolirea pirateriei. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, germanii au folosit castelul ca bază. Pentru că a supraviețuit atât de miraculos devastărilor timpului, Castelul Venețian trebuie să se regăsească în lista obiectivelor de vizitat neapărat.
Cină în Plaka, Milos
Către Kastro, porniți din Plaka, actuala capitală Milos care a fost fondată în 1800, odată cu extinderea Chorei. Satul se întinde pe laturile dealului zonei, unind satele Plakes, Triovassalos, Pera Triovassalos și Tripiti. Plaka are o arhitectură tradițională cicladică, cu case vopsite în alb, ferestre și uși colorate, balcoane pline de flori și verdeață și străzi înguste și albe. Deși este o așezare mică, Plaka este romantică și absolut încântătoare. Apropo, veți vedea și multe pufoșenii torcăcioase relaxate sub privirile trecătorilor. Plaka m-a cucerit prin culorile sale, străzile înguste, magazinele mici cu suveniruri și bijuterii, prin autenticitatea sa nealterată, prin lipsa de agitație a oamenilor. Aici nimeni nu se grăbește nicăieri.
În Plaka, am luat cina la restaurantul Phatses. Au o terasă generoasă, cu bun gust amenajată și a fost și muzică live. Am comandat aici o porție de tsigarida (carne de porc cu scorțișoară și alte condimente) și una tot de porc în sos de muștar, iar pentru starter, un fel de humus cu nuci și usturoi. Genial 🙂 Ne-a plăcut foarte mult și atitudinea, și atmosfera, și mâncarea, astfel că-l recomandăm cu drag și încredere tuturor turiștilor.
Insula Milos / Ce nu trebuie să ratați în Milos: Satele pescărești
În unele nopți, când încerc să adorm, gândul îmi fuge la micuțul sat pescăresc Klima; la micile corăbioare care par din hârtie așezate de un copil visător; la casele pescărești colorate care, apropo, se dau în chirie turiștilor și sunt printre cele mai fotografiate obiective de pe insulă. Abia acum, retrospectiv, înțeleg că liniștea de acolo mi-a rămas în suflet. Nu o să vedeți lux; satul este mic, cu câteva case, iar drumul către el este șerpuit și îngust, de aceea aveți grijă cum conduceți. Satul se află la 15 minute cu mașina de portul Adamas.
Pollonia nu e Polonia
Un alt loc minunat din Milos pe care nu trebuie să-l ratați este Pollonia, un sat pitoresc de pescari, situat în nord-estul insulei. Este o stațiune încântătoare, cu plaje cu nisip, case tradiționale în culorile alb-albastru, taverne tradiționale pe malul mării, bărci de pescuit ancorate de chei și apusuri romantice. Liniștit și cu plaje deloc adânci, este locul ideal pentru familii. Foarte aproape sunt micile insule Kimolos, Poliegos, Ag. Ghiorgios, Ag. Efstathios, acestea din urmă aproape invizibile pe hartă și, evident, nu sunt populate. Către Kimolos există însă curse din portul Adamas.
În Pollonia, am luat decizia să luăm cina la restaurantul Armenaki, în baza evaluărilor foarte bune. În general, nu este un restaurant rău. Nouă însă nu ne-a plăcut, din cauza abuzului de amabilitate, oricât de ciudat ar putea părea. Am început să mă simt de-a dreptul incomod când gazda venea să strângă câte un șervețel de pe masă sau să ia tacâmul și să mi se spună într-una „Thank you, Mrs/Mr. You are very kind”. Și așa la orice pas. E plăcut când oamenii sunt amabili, dar când e prea mult devine agasant.
N-avem niciodată pretenția că om fi cine știe ce persoane distinse. Suntem oameni obișnuiți. Muncim și economisim bani pentru o vacanță și n-avem absolut niciodată și nicăieri vreun sentiment de superioritate și ne place să fim tratați de la egal la egal. Mâncarea a fost bunicică, dar nu la fel ca la Klima, deși mult mai sofisticată. În concluzie, dacă vă place să fiți alintați și mai că ținuți pe palme, mergeți la Armenaki :).
Insula Milos / Plaja Sarakiniko, incomparabilă
Sarakiniko este un loc absolut special datorită stâncilor masive, orizontale de un alb strălucitor, ce se întind de-asupra mării. Oriunde te-ai întoarce, tot ce cuprinde privirea sunt stânci albe. Întregul peisaj este format din rocile vulcanice, fără multă vegetație: totul în jur e de un alb strălucitor, ceea ce face un contrast interesant cu albastrul profund și turcoazul apelor din jur. Pe o secundă aici am simțit că nu sunt pe pământ. De mai multe ori am auzit că plaja este comparată cu un peisaj lunar (moonscape), deși știința ne spune că suprafața lunii e cenușie 🙂 Dar comparația rămâne frumoasă oricum.
Este un loc absolut fabulos, iar singurul regret pe care îl veți avea va fi acela că nu puteți fi singuri. Sarakiniko este locul preferat de către fotografi, vloggeri, dar și pentru photo shooting-urile de produs. Oamenii mișună ca furnicile pe rocile albe, cu aparatele de fotografiat în mâini, în căutarea unghiului perfect. Deasupra bâzâie dronele.
Am spus la început că mi se pare un loc fenomenal, dar nu pot să spun același lucru despre plajă, pentru că e foarte foarte mică. E, de fapt, o palmă de nisip care permite intrarea în apă, într-un spațiu foarte îngust. Și atunci când este aglomerat, devine mai degrabă incomod. Ai impresia că împarți cada din baie cu niște oameni pe care îi vezi prima dată. Ciudat sentiment 🙂 Așa că aveți grijă să veniți aici foarte dimineață pentru a vă bucura de puțină intimitate. Ora 9.00 s-ar putea să fie deja prea târziu.
Luați-vă multă apă și o umbrelă, pentru că nu prea aveți unde să vă adăpostiți de soare, iar în zonă nu sunt restaurante. Există un food-truck în parcarea amenajată, la 10 minute de mers pe jos de plajă, care vă poate salva de foame și sete, în ultimă instanță, dar țineți cont de faptul că este destul de scump. Sarakiniko este cu siguranță un loc special, care trebuie vizitat, dar de îndată ce devine aglomerat, puteți să vă refugiați în altă parte. Iar în Milos nu duceți lipsă de alternative.
Insula Milos / Plaja Firopotamas, perfectă pentru liniște și relaxare
Plaja Firopotamas se află în partea de nord a insulei, cu acces facil din Plaka. Anterior, aici ar fi fost o stațiune de vară pentru oamenii care locuiau în capitală. Priveliștea este absolut superbă și inedită, datorită bisericii construită pe stâncă și caselor specifice zonei – syrmata. Apa este curată și, așa cum am citit în alte surse, pare un bazin în aer liber. Noi am prins o zi agitată, cu valuri măricele, dar ne-am luat o doză bună de adrenalină și amuzament. Aici mi-au plăcut foarte mult oamenii – nimeni nu se preocupă să imortalizeze non-stop momente și nici de felul cum arată. Își lasă hainele de pe ei și intră în mare, iar când se întorc își scot câte o carte din geantă și citesc. O mare bucurie după gălăgia de la Sarakiniko.
Milos: Plaja Kleftiko, în topul celor mai frumoase plaje din Europa
În 2020 comunitatea Tripadvisor a votat plaja Kleftiko din Milos printre cele mai frumoase din Europa, plasând-o chiar pe locul 2.
Fiecare om ajuns pe Milos vă va spune că n-ați văzut nimic dacă n-ați fost la Kleftiko. De aceea, aveți grijă să nu ratați această destinație absolut breathtaking.
Bine, trebuie să spunem că plaja Kleftiko nu este deloc secretă. Dar aveți nevoie de determinare să ajungeți acolo, pentru că este greu accesibilă. Am întâlnit câțiva turiști tineri, cu o mașină închiriată, care căutau această plajă, dar nu și-au făcut bine temele pentru acasă și nu puteau ajunge nicidecum acolo, fiind în partea opusă a insulei. Nici măcar nu știau cum se cheamă. Au putut doar să descrie câte ceva ce au citit pe internet. „The beach where you can swim through the cave”. Din descrierea lor ne-am dat seama ce căutau.
Sfaturi pentru Kleftiko
Dacă vă aflați în Milos și vreți să mergeți la plaja Kleftiko, pentru început trebuie să luați în calcul câteva aspecte foarte importante:
- Planificați-vă o zi întreagă pentru a merge la Kleftiko. Trebuie să ajungeți cu mașina într-o parte izolată a insulei. Apoi va trebui să mergeți pe jos aproximativ 40 de minute. După acest efort veți dori să vă bucurați cât mai mult timp de apa azurie și rocile albe care completează o imagine absolut superbă.
- Porniți către plajă dimineața devreme. Pe parcursul verii soarele este foarte puternic și ar fi bine să vă luați toate măsurile de precauție pentru a evita insolația. Noi am mers la mijlocul lunii septembrie și tot am rezistat cu greu căldurii, când soarele a ieșit dintre nori.
- Luați-vă neapărat ceva de mâncare – fructe, sandwich. Și apă suficientă. Drumul până la plajă necesită efort fizic, iar după o oră de înotat veți simți probabil foame. Mai apoi nu uitați că trebuie să parcurgeți același drum înapoi până în locul unde ați lăsat mașina.
- Aveți grijă să fiți echipați. Dacă planificați să faceți snorkeling, or acolo e locul perfect pentru așa ceva, aveți grijă să aveți echipamentul la îndemână. Dacă mergeți doar pentru înot, oricum nu uitați pantofii de apă.
- Kleftiko nu este o plajă cu nisip, unde să vă bronzați comod pe un șezlong. Dar aceasta nu o face mai puțin atractivă. Din contra, este un loc absolut spectaculos, generator de adrenalină. Titlul de una dintre cele mai frumoase plaje îi este acordat și pentru că este greu accesibilă și pentru că nu oricine poate ajunge acolo. Dar când veți experimenta senzațiile pe propria piele veți înțelege despre ce vorbim.
Cum ajungeți la Kleftiko
Depinde de traseul ales. Cel mai simplu e să mergeți cu bărcile, organizat de companiile turistice locale. Ele vă asigură măști pentru snorkeling și chiar fotografii subacvatice, contra cost, desigur. Dacă sunteți o gașcă mare și vă place distracția puteți încerca această opțiune. Deși în timpul pandemiei este recomandat să păstrați distanța fizică; or excursia durează între 6 și 8 ore și probabil nu este opțiunea cea mai bună acum. În plus, nouă ne place liniștea și pentru o asemenea raritate am avut grijă să ajungem la plajă primii, ca să putem experimenta în voie locul. Astfel, opțiunea cu mașina a fost cea mai bună pentru noi. Probabil, dacă veți căuta pe Google opțiuni de a ajunge aici, veți găsi aproape exclusiv doar recomandări de a merge cu barca, opțiunea terestră fiind considerată aproape imposibilă. Ei bine, nu este chiar așa.
Așadar, iată traseul care trebuie urmat. Luăm ca reper portul Adamas: trebuie să ajungeți în sudul insulei, o zonă izolată, unde nu există facilități – restaurante sau locuri de cazare. Veți avea de parcurs cu mașina aproximativ o oră. Drumul nu este asfaltat, dar este practicabil. Ca să ajungeți la plaja Kleftiko puteți accesa acest LINK.
Odată ajunși aici, mai aveți de parcurs aproximativ 40 de minute pe jos. Deși este puțin dificil, nu este imposibil. Aveți grijă să aveți încălțăminte de tracking, pentru că terenul este stâncos. Aveți nevoie de o pereche de papuci care să vă asigure aderență și stabilitate. Fiți cu ochii la picioare, pe ce călcați. Alți turiști au scris despre existența viperelor roșii. Noi n-am dat de niciuna 🙂
Din portul Adamas, ar trebui să treceți pe lângă aeroportul Milos, plaja Paralia Chivadolimni, biserica Sf. Gheorghe, biserica Theotokos. Urmați cursul drumului până la Mănăstirea Agios Ioannis Siderianos. De aici continuați drumul încă aproximativ un kilometru jumătate. Anterior, din cauza drumului foarte denivelat, turiștii lăsau mașinile în parcarea mănăstirii și mergeau de acolo pe jos. Acum, drumul este destul de bun, așa că noi am continuat cu mașina până la semnul care indică accesul pe jos către plajă.
Legenda spune că una dintre peșterile din Kleftiko a fost un refugiu pentru pirați și că ei și-ar fi ascuns acolo bogățiile. Dar, evident, așa și nu au mai fost găsite. De aici și vine denumirea de Kleftiko care înseamnă din greacă „hoț” (kleftis, Κλέφτης). Experiența la Kleftiko este absolut inegalabilă. Înotați, faceți snorkeling, descoperiți peșterile și pur și simplu bucurați-vă de aceste imagini incredibile ca și când nu ați avea nicio grijă.
Kleftiko: Sfaturi pentru întoarcere
Nu am citit nicăieri o astfel de recomandare, de aceea vă lăsăm un sfat: la întoarcere spre Adamas, nu porniți pe același drum pe care ați venit. Urmați cursul drumului înainte. Este ușor practicabil cu un 4×4, dar și o mașină mică se poate descurca.
La aproximativ 14 kilometri distanță veți ajunge la o altă destinație minunată – plaja Provatas. Este o plajă cu nisip roșietic și foarte fin, o adevărată bucurie după Kleftiko, care este mai mult stâncoasă. Aproape de plajă există și un restaurant. O bere poate fi o idee bună :). Până la portul Adamas – punctul de pornire de dimineață – mai aveți de parcurs doar 9 kilometri.
Insula Milos / Unde să vă cazați în Milos
Glarakia Studios
Noi am ales un apartament într-o zonă retrasă, unde e foarte multă liniște și mai nimeni în jur. Și totuși foarte aproape de toate punctele de interes – la doar cinci minute de mers cu mașina din portul Adamas. Locația se numește Glarakia Studios. Nu știu dacă am suficiente cuvinte de gratitudine pentru grija cu care am fost tratați.
Casele respectă stilul cicladic autentic, iar frumusețea arhitecturală este completată de numeroși arbuști decorativi și flori, toate bine îngrijite și întreținute. De la terasa apartamentului nostru se deschidea o priveliște minunată către portul Adamas. În serile răcoroase, terasa a fost pur și simplu o bucurie de nedescris. În fiecare zi terasa era spălată și curățată. Le mulțumesc gazdelor că nu m-au certat pentru faptul că am hrănit în fiecare seară pisicile cu tot felul de bunătăți.
Dacă alegeți să vă cazați la Glarakia Studios, țineți cont de faptul că nu există o recepție. Gazda, un bătrânel cald și primitor, nu vorbește limba engleză. Dar noi ne-am înțeles foarte bine cu el și chiar am glumit pe parcursul șederii noastre. Numai nu ne întrebați cum ne-a reușit :)))) O noapte aici a costat 45 de euro.
Pentru o experiență autentică, recomandăm și bine-cunoscutele syrmata din sătucul Klima; acele căsuțe perscărești despre care am scris că au fost reamenajate și incluse în circuitul turistic. Vederea din aceste căsuțe este absolut fabuloasă și vă puteți convinge și voi de acest lucru. Regret că nu am ales să ne cazăm aici, dar vouă vă recomandăm cu încredere două locații. Găsiți două linkuri de pe Airbnb (cu precizarea că nu obținem niciun fel de comision ca urmare a menționării acestor locații):
Traditional and Sailor’s Sirma Klima
Insula Milos / Ce n-am reușit să vedem
Plajele din Milos – da, exact!
Pe insula Milos sunt peste 70 de plaje, toate cu o frumusețe aparte. Pentru data viitoare ne planificăm să vizităm cel puțin a șaptea parte din ele 🙂
Catacombele din Milos
Milos găzduiește cele mai mari catacombe din Grecia. Descoperite în 1840 și situate aproape de Plaka, aceste catacombe au fost construite în secolul I d.Hr., pentru a servi drept cimitir creștin. Lungimea coridoarelor este de 184 metri și au o înălțime de 2-2,5 metri. Se estimează că aproximativ 2.000 de creștini au fost îngropați în catacombe până în secolul al V-lea d.Hr., când au fost închise din cauza alunecărilor de teren. Catacombele Milos sunt considerate a fi cel mai important monument creștin de cult timpuriu din toată Grecia.
Peșterile Papafragas
Papafragas este denumirea pentru trei peșteri marine, care se găsesc la aproximativ 2 kilometri de satul pescăresc Pollonia. Acestea au fost folosite ca bază pentru pirați. Accesul se face pe niște scări din piatră și este o adevărată provocare. Dar se pare că apele cristaline care își schimbă culorile în funcție de temperatură și iluminare, merită orice efort. Alături de peștera marină se află situl arheologic al orașului antic Phylakopi.