Mica Vienă, Orașul Florilor sau Orașul de pe Bega. Așa i se spune Timișoarei, unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Cu cel mai mare ansamblu arhitectonic de clădiri istorice din România, care s-au „amestecat” elegant în stiluri arhitecturale diverse, de la baroc, Art Nouveau sau Secession, Timișoara trebuie să facă parte neapărat din planurile voastre de călătorie. Râul Bega este o adevărată atracție turistică a orașului, cu zone pietonale și de ciclism amenajate, cu numeroase terase și parcuri. Aici serile sunt animate de tineri, discuții gălăgioase, muzică și ciocnit de pahare. Noi am făcut o listă cu cele mai populare locuri din Timisoara de vazut intr-un weekend.

De când a început pandemia, am evitat marile orașe. Ne-am aventurat într-o singură escapadă în Zagreb în noiembrie anul trecut. În rest, am preferat cătunele liniștite, cărările de munte și conacele izolate. Dar ni s-a făcut dor de arhitectură, de muzee și de oameni.

Catedrala Mitropolitana Ortodoxa Timisoara-

M-am gândit că Timișoara este acum, în plină primăvară, exact de ce avem nevoie. Este important să vă spun că la sfârșitul lunii aprilie, Timișoara avea o incidență de sub 3,00 la o mie populație, ceea ce înseamnă că nu se afla în scenariu roșu. Și situația pare să se mențină sub control. Dacă vă porniți la drum și aveți nevoie de informații actualizate, accesați covid19.primariatm.ro. Aici aveți la dispoziție date actualizate, restricții în vigoare etc.

Timișoara găzduiește o industrie de 11 miliarde de euro

Înainte de a pleca la drum, trebuie să știți câteva date importante despre Timișoara:

Timișoara este municipiul de reședință a județului Timiș, din regiunea istorică Banat. Se află în vestul României, în apropiere de granițele cu Serbia și Ungaria. Datorită poziționării în zona de vest, unde infrastructura rutieră este bine consolidată, industria s-a dezvoltat mai mult decât în alte județe. Este important de știut că Timișul se plasează pe locul 3 în România după numărul de firme care funcționează, dar și după cifra de afaceri – un total de 17,6 miliarde de euro. Cea mai mare parte a afacerilor se concentrează în Timișoara (11 miliarde de euro, conform datelor din 2019).

Timișoara – cel mai mare ansamblu arhitectonic de clădiri istorice din România

vedere piata unirii timisoara

Timișoara deține cel mai mare ansamblu arhitectonic de clădiri istorice din România (cca. 14.500), constituit din patrimoniul urban al cartierelor Cetate, Iosefin, Fabric și Elisabetin. Acesta este rezultatul unei tradiții îndelungate de planificare urbanistică modernă, începută încă din secolul al XVIII-lea. Diversitatea arhitecturală, reprezentată de baroc, istorism, neoclasicism, Art Nouveau și Wiener Secession, a adus Timișoarei renumele de „Mica Vienă”.

Timișoara, singurul oraș din Europa care are trei teatre de stat în trei limbi diferite

În Timișoara (premieră în Europa) există trei teatre de stat în trei limbi diferite – română, germană și maghiară. Cele trei instituții împart aceeași clădire-simbol – Opera Română. Este un exemplu de comuniune, acceptare, armonie și respect, demn de urmat.

10 atracții turistice pe care să nu le ratezi în Timișoara

1. Piața Unirii

casa bruck piata unirii timisoara
piata unirii timisoara

Reprezintă cea mai importantă rezervaţie de arhitectură barocă din oraș. Cele mai însemnate clădiri sunt cele două catedrale (ambele, în renovări astăzi), cea romano-catolică și cea ortodoxă, astăzi sârbească, precum şi Palatul Baroc și Monumentul Sfintei Treimi, toate aparținând stilului baroc – exceptand unele elemente ale bisericii ortodoxe, care sunt în stil clasicist. Ulterior au apărut și clădiri aparţinând altor stiluri. În forma actuală piaţa a fost amenajată în anii 1988-1989. Cu o suprafață mare, de 150×110 metri, Piața Unirii mai găzduiește cunoscuta Casă Brück. Este una dintre cele mai populare piețe, inclusiv datorită multitudinii de terase

2. Piața Victoriei

flori si porumbei in piata victoriei timisoara

Piaţa Victoriei este cea mai nouă dintre pieţele cartierului Cetate. Aici, ca și în celelalte piețe, se păstrează numeroase clădiri în stil baroc, datând din secolul al XVIII-lea. La începutul secolului al XX-lea, concomitent cu demolarea fortificaţiilor, s-au adăugat numeroase clădiri în „stilul 1900”. Palatele Secession de o mare eleganţă şi valoare arhitecturală dau nota dominantă Pieţei Victoriei. Acest ansamblu urban este tipic pentru anii 1900 la nivel european.

flori in piata victoriei timisoara

Piața Victoriei este locul în care, la 20 decembrie 1989, Timişoara a fost proclamată primul oraş liber din România, marcând începutul victoriei în revoluţia împotriva dictaturii comuniste.

3. Piața Libertății

piata libertatii timisoara

Piaţa Libertăţii este cea mai veche dintre pieţele Timişoarei. Locaţia Pieței Libertății este şi amplasamentul nucleului iniţial de la care a pornit evoluţia Timişoarei, primul loc în care s-au aşezat oamenii. Piaţa adăposteşte unele dintre cele mai vechi construcţii existente în oraşul actual: Comenduirea Garnizoanei (fostul Generalat, clădire existentă în anul 1727), fosta Cancelarie de Război (existentă în 1727, formează astăzi aripa de est a Primăriei Vechi), Primăria Veche (1731-1734) şi Cazinoul Militar (construit începând din 1744). Din păcate, multe clădiri cu valoare arhitecturală au fost demolate la începutul secolului al XX-lea. Una dintre ele este o biserică franciscană în stil baroc din anul 1736 și care se regăsea în Piața Libertății

4. Bastionul Maria Theresia

bastionul maria theresia timisoara
vedere catre bastionul maria theresia

Cetatea Timişoarei a fost construită între anii 1732-1761. A fost până la începutul sec. XX cea mai amplă fortificaţie militară în sistem bastionar de pe teritoriul României. Cetatea avea trei „inele” de fortificaţie şi cuprindea 9 bastioane. Dar, cu timpul, orașul avea nevoie să se dezvolte, iar zidurile, din păcate, au fost demolate încă în 1892. Singurul bastion rămas până în zilele noastre, mărturie a vechii cetăți, este Bastionul Maria Theresia, primul bastion construit şi singurul care nu a fost demolat.

5. Palatul Baroc

palatul baroc piata unirii timisoara

Palatul Baroc reprezintă una din clădirile reprezentative ale Timişoarei. A fost construită în stil baroc în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea în Piaţa principală a oraşului, acum Piaţa Unirii. Datorită motivelor decorative exterioare este asemănat cu Palatul Kinsky din Viena și este cea mai veche din piață.

palat kinsky viena
Palatul Kinsky din Viena. FOTO: Thomas Ledl

Palatul Baroc găzduiește acum Muzeul Național de Artă. Pentru vizitatori sunt deschise în permanență colecții de Artă Contemporană, Artă decorativă și o Galerie de Pictură Europeană. Una dintre expoziţiile principale o constituie colecţia pictorului Corneliu Baba, cu peste 80 de lucrări semnate de artist în diverse perioade ale creaţiei sale.

Autoportret Corneliu Baba
„Autoportret” (1980), de Corneliu Baba, ulei pe pânz
vizita palatul baroc muzeul de arta timisoara

Intrarea pentru un adult costă 20 de lei. Dar, atenție, muzeul nu dispune de un POS, deci nu puteți plăti cu cardul. Pentru noi a fost destul de incomod, pentru că nu avem de obicei cash și a trebuit să căutăm un bancomat, numai ca să putem plăti biletele la muzeu. Pe plăcuța de semnalizare a monumentului istoric scrie că aceasta „a fost realizată din fonduri ale Guvernului Republicii Federale Germania”. Adică – chiar o plăcuță nu putea cumpăra primăria?

6. Râul Bega

relaxare pe raul bega timisoara

În 1732 Canalul Bega a devenit primul canal navigabil construit pe teritoriul României (de azi). Lungimea totală navigabilă era de 116 km, reprezentând în teritoriile de azi 44 km în România și 72 km în Serbia.

Canalul Bega a constituit principala cale de transport a mărfurilor din Banat până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. S-au transportat mii de tone de produse, în special făină, cereale. Transportul pe calea apei reprezenta cea mai uşoară cale de transport, făcea legătura între Timişoara şi alte localităţi din Banat. Pe Bega, apoi pe Tisa și Dunăre se realiza şi legătura Timişoarei cu alte oraşe europene.

În 1930 pe Bega puteau opera vase de până la 70 m lungime, cu 50 vagoane încărcate, adâncimea apei fiind asigurată de ecluze. Canalul era important şi pentru transportul de pasageri. Transportul de persoane a cunoscut un vârf de 500.000 pasageri în 1944. Curse regulate au avut loc până în 1966.

În ultimul deceniu, Bega a fost decolmatată; pe malurile sale au fost amenajate piste pentru bicicliști, s-au deschis numeroase restaurante, terase și locuri de agrement.

noi pe malul raului Bega timisoara
terasa d arc timisoara bega
apus pe canalul bega timisoara

Acum, Bega este sufletul verde al orașului. Aici vin tineri și familii să se bucure de frumesețea râului la un pahar de vin sau ceva răcoritor, oameni de toate vârstele fac sport aici. Canalul străbate mai multe parcuri, inclusiv unul dedicat în exclusivitate copiilor. Este unul din locurile în care mi-am dorit să revin în fiecare zi pe parcursul șederii noastre în Timișoara. Cel mai mult mi-a plăcut Terasa D’arc, unde am băut câte un pahar de vin rose și am celebrat micile noastre reușite.

7. Parcurile Timișoarei

locuri de vazut in timisoasa intr-un weekend

Cel mai cunoscut și iubit de turiști este Parcul Rozelor, o atracție turistică a Timișoarei. Astăzi parcul reprezintă ce a mai rămas din Grădina Regală de Trandafiri de la Timişoara, care a fost înființată la sfârșitul secolului al XIX-lea. Trandafirii Timişoarei erau exportaţi în întreaga Europă, deseori spre destinaţii precum Viena sau Budapesta. Grădina în stil englezesc şi franţuzesc se întindea pe 9 hectare şi a fost inaugurată la 19 iulie 1891. Din păcate, parcul a fost distrus în timpul celor două războaie mondiale și n-a mai putut fi restabilit nici la suprafața, nici la varietatea de atunci. Reprezintă, chiar și așa, o atracție turistică atunci când trandafirii dau în floare. Din păcate, în aprilie nu aveam nici o șansă să vedem trandafiri în floare, dar prin mijlocul verii arată fenomenal.

parcul rozelor timisoara
FOTO: urlaub-in-rumänien.de

Dacă ajungeți prin zonă, nu neglijați Parcul Justiției, Parcul copiilor, Parcul Regina Maria, Parcul Andrei Mocioni. Interesant este că aceste parcuri sunt amenajate, astfel încât să treci dintr-unul în altul. Grădina Botanică este la fel de frumoasă, aveți grijă să nu o ratați.

locuri de vazut in timisoasa intr-un weekend

8. Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Română

Este una dintre clădirile simbol ale oraşului. A fost construită între anii 1936-1946. Stilul său arhitectural combină armonios elemente de arhitectură veche românească moldovenească, cu unele elemente eclectice. Are 11 turnuri, acoperite cu ţiglă colorată smălţuită. Cu înălţimea sa de 83,7 m este una dintre cele mai înalte clădiri din Timişoara, fiind cea mai înaltă biserică din România şi una din cele mai încăpătoare – poate adăposti peste 5.000 de persoane. Totodată, în subsolul catedralei se află o interesantă colecţie de artă religioasă

9. Domul romano-catolic

domul romano catolic timisoara
FOTO: urlaub-in-rumänien.de

Domul este cel mai important monument baroc din Banat şi totodată cel mai important monument religios romano-catolic din Banat. În criptă sunt înmormântaţi mai mulţi episcopi ai diecezei catolice ai Cenadului, precum şi unii dintre guvernatorii Banatului, comandanţi militari sau înalţi ofiţeri. Sarcofagele sunt simple şi modeste, lipsesc pietrele funerare cu bogată decoraţie barocă. Construcția domului a început în anul 1736, fiind terminată în 1774. Prin decretul împărătesei Maria Tereza, domul a fost ridicat la rangul de primă biserică a Timișoarei, în 1756. Domul are șase altare laterale realizate de pictorului german Johann Adam Schöpf. În semn de recunoștință, pentru sprijinul acordat, cele două statui mari de la altarul principal îi reprezintă pe sfinții patroni de nume Carol al VI-lea și Maria Tereza.

10. Muzeul Popa’s

FOTO: timisoara-info.ro

Ştefan Popa Popa’s este cel mai mare caricaturist român, un important reprezentant al artei plastice contemporane. Pentru marele său talent, precizia şi viteza cu care realizează lucrările a obţinut numeroase distincţii naţionale şi internaţionale.

În 1995 Ştefan Popa Popa’s a desenat, în Franţa, 131 de caricaturi pe oră, recordul său fiind omologat de Cartea Recordurilor. Prin aceasta a devenit cel mai rapid caricaturist din lume.

În același an a stabilit şi recordul mondial de rezistenţă, realizând 2.772 de caricaturi color în 10 zile şi 10 nopţi. Peste 200 de şefi de state şi guverne au portrete semnate de Popa’s. În muzeu pot fi văzute caricaturi, fotografii, scrisori, documente şi distincţii importante. Muzeul “Popa’s” se află în Bastionul Theresia (în curtea bastionului).

LOCAȚIE BONUS: Strada cu cireși înfloriți

strada cu ciresi japonezi timisoara
ciresi japonezi timisoara

Strada Academician Alexandru Borza din Timișoara se transformă în fiecare primăvară într-un spectacol de culori. Oamenii sunt atrași ca un magnet de florile cireșilor japonezi. Strada se învecinează cu Parcul Rozelor, iar de cealaltă parte sunt înșiruite vile. Ah, ce frumos probabil este să te trezești dimineața cu o asemenea frumusețe în fața ochilor…

P.S. Desigur că toate aceste frumuseți se află în centrul orașului. În afara acestuia, găsești la fel ca în alte orașe mari din România blocuri urâte, ridicate în perioada comunistă și regiuni gri.

Comments are closed.