Apfelschorle, Spezi, Berliner Weisse sunt câteva dintre băuturile răcoritoare populare în Germania. Revista GEO a făcut o selecție cu tipuri de băuturi răcoritoare populare în diferite țări ale lumii cu care oamenii preferă să-și potolească setea în zilele fierbinți de vară.

Astfel, în funcție de continent, de țară, de regiune, unele dintre băuturi sunt parte din tradiție, altele au urmat tendința băuturilor la modă.

Ceaiul cu gheață Cha Yen

Tailanda: Ceaiul cu gheață Cha Yen. Este o băutură pe gustul tailandezilor – foarte dulce și răcoritor pentru temperaturile înalte pe tot parcursul anului. Băutura rece este disponibilă peste tot, de la Bangkok la Phuket. Ceaiul are și o culoare deosebită: un portocaliu „însorit”. Cum se prepară? mai întâi, în pahar se toarnă un ceai negru puternic preparat, care a fost rafinat cu condimente, cum ar fi anason stelat, cardamom, tamarind sau apă de floare de portocal. Acest lucru îi conferă băuturii nota sa unică. Ceaiul se amestecă apoi cu o porție bună de zahăr și lapte condensat îndulcit și se toarnă într-un pahar cu gheață pisată. „Cu echilibrul său perfect de cremoasă, arome picante și dulceață, amestecul revitalizant inspiră nu numai localnicii, ci și turiștii”, scriu autorii de la GEO.

Lemon and Paeroa

Noua Zeelandă: Lemon and Paeroa, sau pe scurt L&P. Sloganul pentru această băutură, inventată în 1907, este celebru: „Renumită în întreaga lume în Noua Zeelandă” („World famous in New Zealand”). L&P este făcută cu suc de lămâie și apă minerală spumantă din orășelul Paeroa de pe Insula de Nord. Apa are un gust propriu, iar împreună cu notele de citrice formează un echilibru perfect între dulce și acru. Băutura se vinde într-o sticlă maro cu etichetă galbenă și este folosită inclusiv pentru băuturile alcoolice mixte. În orașul Paeroa a fost ridicat și un monument în forma unei sticle înalt de 7 metri, dedicat acestui amestec.

Table Mountain

Africa de Sud: Table Mountain. Cocktailurile infuzate cu plante locale sunt populare în acest sezon în centrul turistic din Cape Town. Una dintre băuturile clasice este Table Mountain, un cocktail de coniac acru agitat cu un strop de vermut produs local. Mai conține mentă, cardamom, suc de lămaie verde, bitter de portocale, sirop de rooibos și o infuzie de frunze de fynbos, arbuști tipici Africii de Sud. Băutura este servită cu un strat de spumă care simbolizează norii de pe Muntele Masă (Table Mountain) și este decorată cu flori sălbatice comestibile.

Tinto de Verano

Spania: Tinto de Verano. În țările europene știm că majoritatea preferă o bere rece locală sau o sangria, în cazul Spaniei. Nu contează că ziua toridă de vară te prinde pe Mallorca sau în Madrid. Cel puțin la fel de populară printre spanioli este și băutura numită Tinto de Verano – cu alte cuvinte, vinul roșu de vară. Se spune că băutura a fost inventată în secolul trecut în Cordoba, Andaluzia, regiunea de sud a Spaniei. Spre deosebire de vinul roșu, acest amestec este mai răcoritor, dar și mai plăcut în timpul căldurii. Iar rețeta este foarte simplă: jumătate de pahar cu vin roșu și jumătate cu limonadă spumantă. Se mai adaugă câteva felii de lămâie sau portocală, cuburi de gheață – și gata! Spre deosebire de Sangría, Tinto de Verano este de obicei preparat cu fructe, suc și adesea cu o altă băutură cu alcool și este mult mai dulce.

Să aveți o vară răcoritoare! 🙂

Comments are closed.