Aflați într-un tur de weekend prin satele săsești din Transilvania am ales să înnoptăm într-o locație cu totul neobișnuită. În satul Cloașterf. Apropo, am pregătit și o recomandare de patru sate săsești pe care să nu le ratați în această vară. O cameră, micuță de tot, fost atelier multe decenii în urmă, a fost transformată într-o cazare grațioasă și primitoare. Numai bună pentru turiștii dornici să călătorească slow, deconectat și fără pretenții. În acest articol vă povestim cum a fost toată experiența la Dominic Boutique – Atelier.

Cazare în Transilvania: Experiență inedită în Cloașterf

vedere deasupra satului cloasterf

În Cloașterf mai suflă viața acum doar datorită românilor. Ei au mai rămas în pitorescul sat săsesc din Transilvania, fondat pe la începutul secolului al XIII-lea. Cloașterf este înconjurat de pădure și verdeață. Străzile sunt străjuite de case săsești, colorate, cu țiglă roșie cândva, înnegrită de vreme acum. Biserica fortificată evanghelică Sf. Nicolae rămâne gravă, dar măiestoasă, atrăgând toate privirile turiștilor. Aici timpul se scurge domol, într-un ritm autentic rural.

Micuțul Atelier își așteaptă turiștii puțin mai departe de biserica fortificată, pe dreapta, pe malul unui râuleț ce străbate satul. Locația dispune în total de 3 clădiri cu aproximativ 14 locuri de cazare, plus șura. Atelierul este cel mai mic dintre ele – are doar 9 metri pătrați, cu tot cu grupul sanitar și baie. I se spune atelier, pentru că aici își ținea instrumentele de tâmplărie primul proprietar, un sas. Din păcate, el a vândut totul și a plecat în Germania odată cu marea emigrare a comunității săsești din Transilvania. Locația a fost amenajată cu scop turistic de câțiva ani încoace, relativ recent.

Casuta Atelier de la Cloasterf

Reinventarea satelor săsești

De când am deschis poarta, ne-am pomenit într-o curte generoasă, cu multă verdeață. Atelierul, hambarul și micuța casă din grădină ne fură instant privirea. Toate trei au fost construite cu scopuri practice la gospodărie, iar acum își așteaptă turiștii amenajate cochet.

Mi-a plăcut foarte mult că zidăria din cărămidă, deși îmbunătățită vizibil, a fost păstrată. Atât la exterior, cât și la interior. Ușa din lemn de un verde învechit și geamul oval de de-asupra sunt cu adevărat cuceritoare. La fel și obiectele exterioare de decor.

La interior, proprietarii s-au jucat cu un amestec dintre modern și vechi în ceea ce privește pereții. Astfel, peretele de bază, din stânga, și cel improvizat pentru a delimita baia de dormitor au fost tencuiți și vopsiți în alb. Podeaua din lemn cu siguranță a fost în totalitate restaurată. Iar pentru o atmosferă selectă au fost incluse elemente de decor vintage.

Patul, ce pare să se apropie de stilul venețian, acoperă mai toată camera. Din punctul meu de vedere este un stil ce pretinde, în general, o cu totul altă ambianță. Am văzut în expoziții săsești dormitoare din lemn masiv de o frumusețe rară. Și cred că unul s-ar fi potrivit inclusiv coloristic mult mai bine cu acest fermecător atelier.

Baia, deși minusculă, a fost cu bun gust restaurată. Cu totul de apreciat este ingeniozitatea mascării cazanului. Nu vă spun unde este ascuns, vă las să-l descoperiți singuri 🙂

Experiența la Cloașterf a fost deosebită. Cel mai mult mi-a plăcut păstrarea vechilor locații. Și transformarea lor spectaculoasă prin amenajarea cu iscusință pentru a le include în circuitul turistic. Dacă o șură poate deveni restaurant, iar un grajd sau atelier – cameră de dormit, atunci fiți siguri că totul este posibil cu multă imaginație, determinare și muncă. Mi-a plăcut și acest amestec reușit dintre rural, istorie, simplitate și, totodată, transformare într-o atmosferă de basm, cu ajutorul elementelor de decor.

detalii cazare cloasterf

Cazare în Transilvania: Facilități

În cameră nu aveți frigider sau alte electrocasnice, cum ar fi un aparat de cafea sau fierbător. Dar pe toate le găsiți în șura restaurată care ține loc de restaurant și bucătărie acum. Șura nu se închide cu sticlă sau altceva care să vă protejeze de frig pe latura de intrare. Imediat ce intrați veți vedea în față o ușă care duce spre livadă. Locul este superb amenajat, cu dulapuri, mese și scaune vechi. Una dintre mese, de exemplu, datează din anul 1804. Aici vă puteți pregăti ceai sau cafea, iar dimineața veți lua micul dejun.

Cazare în Transilvania: Costuri

O noapte la căsuța Atelier costă între 320 – 350 lei, în funcție de platforma de pe care doriți să rezervați. În acest preț nu este inclus micul dejun. Cei care doresc, trebuie să anunțe gazda, iar pentru asta vor plăti 39 de lei de persoană. Noi nu am optat pentru el, pentru că în general diminețile ne este suficientă cafeaua și ceva dulce. Apropo, cafeaua e din partea casei. În Cloașterf nu există opțiuni de luat masa. Cel mai aproape, puteți încerca în satele din apropiere, Criț sau Saschiz. Iar dacă aveți timp, profitați de ocazie și descoperiți ofertanta Sighișoară.

Cum ajungeți la Cloașterf

Deși ar putea părea că este în mijlocul lui nicăieri, Cloașterf este ușor accesibil. Și nici măcar nu este foarte departe de preferata turiștilor cetate medievală locuibilă și astăzi, Sighișoara. Doar 27 de kilometri aveți de condus, pe drumul european E60. Cloașterf e parte din comuna Saschiz, cunoscută în Europa pentru frumoasa biserică evanghelică care face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Vă invităm să ne urmăriți pe Facebook și pe Instagram. Astfel, vom deveni o comunitate. Mulțumim!

Comments are closed.