După luni întregi de izolare, nemișcare și teamă din cauza Covid-19 am luat decizia să petrecem un weekend altfel. În capitala croată Zagreb. Ne-am luat toate măsurile de siguranță. Am calculat km pe care-i avem de parcurs cu mașina, de câte ore avem nevoie să parcurgem până la destinație. Și duși am fost.
Într-un articol anterior am povestit despre traseul parcurs către Zagreb. Acolo găsiți informații despre regulile impuse celor care se află în tranzit prin Ungaria. Unde am avut voie să oprim și unde nu. Cum a fost la trecerea de frontieră dintre Ungaria și Croația și alte detalii ce vă pot fi de ajutor înainte să porniți la drum. Tot în acest articol am povestit cum am descoperit noi la pas orașul Zagreb într-o singură zi. Ce obiective am vizitat și ce ne-a plăcut cel mai mult.
Este important să spun că autoritățile croate au luat decizia să mențină frontierele deschise pentru turiști în perioada pandemiei Covid-19. Noi am găsit orașul vibrant și aglomerat ca în vremurile normale: au funcționat barurile, cafenelele, mall-urile și hotelurile. Încă un detaliu important – în Croația masca nu era obligatorie în spații deschise. Cu o excepție: dacă distanța de siguranță de 1,5 m nu putea fi asigurată. Noi am ales să purtăm mască indiferent de situație, chiar dacă acest lucru nu ni l-a cerut nimeni.
Puntijar Hotel. Locul în care ne-am cazat în Zagreb
Decizia de a alege locația pentru cazare în Zagreb a fost una grea, pentru că ne-am propus să fim selectivi. Ne-am dorit să fie o locație specială, cu specific croat, cu o istorie pe care să o descoperim. Să fie de bun gust, încât să ne placă. Și să putem fără ezitare să o recomandăm celor care ne citesc. Și să nu fie foarte scump. Et voilà! Am găsit-o. După lungi căutări am decis că vom sta la hotelul-muzeu Puntijar.
Puntijar Hotel. Decorul
Puntijar este un hotel-muzeu de tip boutique de 4 stele. Este o afacere de familie. Actualul proprietar Zlatko Puntijar a decis astfel să extindă tradiția de aproape două secole a străbunilor lui în domeniul de catering.
Situat în Gračani, o zonă de elită a orașului Zagreb, hotelul oferă 35 de camere decorate unic, cu mobilier vechi. Pereții hotelului sunt împodobiți cu peste 700 de picturi și fotografii de familie din ultimul secol. Sau poate chiar mai vechi. Fiecare cameră poartă un nume.
Angajații hotelului ne-au povestit că ele nu sunt întâmplător alese, ci poartă numele părinților și copiilor actualului proprietar. Nici picturile și fotografiile nu sunt amenajate întâmplător.
La primul etaj găsim fotografii ale oamenilor politici din Croația. La al doilea – picturi și fotografii ai conducătorilor orașului Zagreb de-a lungul istoriei. Etajul trei este cel mai fascinant și totodată emoționant, pentru că reprezintă fotografii cu membrii familiei Puntijar. Majoritatea sunt alb-negru și reprezintă chipuri senine de-o simplitate frapantă, în port vechi, tradițional.
Holul și restaurantul pentru micul dejun sunt, de asemenea, decorate cu mobilier vechi, dar și cu articole de decor. Am găsit și foarte multe cărți în limba germană.
Puntijar – un hotel doar pentru noi doi
Noi ne-am cazat în luna noiembrie 2020. Și am avut surpriza să aflăm că eram în acel weekend singurii turiști din hotel. Niște oameni minunați s-au trezit în fiecare dimineață să gătească micul dejun numai pentru noi și să ne curețe camera. Este un detaliu important de scos în evidență. Și de apreciat, tocmai pentru că grija față de client se vede tocmai atunci când e cel mai greu.
Angajații ne-au spus că în hotel mai erau cazați niște muncitori care lucrau la construcția unei telecabine în apropiere. Lor le era asigurat un anumit etaj. Și nici nu se făcea micul dejun pentru ei (pentru că plecau pe șantier dimineața devreme).
Tot de la angajați am aflat că în cele 10 luni de pandemie, hotelul nu a fost închis. Dar a fost o perioadă grea pentru supraviețuire, întrucât numărul turiștilor a scăzut drastic. Până la pandemie, la hotel se cazau în special grupuri de turiști. Era tot timpul plin de oameni și multă gălăgie.
Eu am rămas frapată de felul în care am fost primiți la Puntijar. Și de decizia de a ține deschis un hotel chiar și pentru doi turiști. De a găti micul dejun numai pentru ei. Sper că situația va reveni la normal. Iar la Puntijar va fi din nou plin de turiști. Ei vor ciocni pahare și vor râde mult în seri lungi tocmai potrivite pentru povestit.
Familia cu cea mai mare colecție privată de cărți cu rețete din Europa
Alături de hotel se află restaurantul Stari Puntijar. De fapt, istoria familiei Puntijar a pornit de la un magazin deschis în anul 1838. Și de atunci a primit oaspeți neîntrerupt până astăzi. Se spune că aici mâncarea se gătește după rețete foarte bine păstrate de cele șase generații. Iar astăzi familia deține cea mai mare colecție privată de cărți de bucate din Europa cu peste 2.000 de titluri. Ele se află în muzeul de gastronomie „Sveti Vid” din cadrul complexului „Kuće Puntijar”.
La subsolul restaurantului se află o vinărie cu peste 400 de denumiri de vinuri. Aici sunt primiți pentru degustări turiștii care vin în grupuri. Una dintre experiențele memorabile este deschiderea sticlei de șampanie cu… o sabie.
Evident, toate aceste experiențe minunate rămân pentru vremuri mai bune. Atunci noi n-am riscat să mâncăm la Puntijar sau în interiorul altei locații, deși restaurantul funcționa. Există câteva reguli pe care nu le încălcăm în timpul acestei pandemii. Una dintre ele este să nu mâncăm în interior.
Și nu vă imaginați cu cât regret spun că n-am putut să gustăm din bucatele unui restaurant cu atâta istorie. Dar o vom face neapărat data viitoare. Sănătoși să fim. Dacă intenționați să călătoriți în Zagreb, vă recomand să descoperiți istoria familiei Puntijar. Și nu uitați – călătoriți responsabil!
PS. Pentru două zile de evadare, am plătit cu vârf și îndesat cu două săptămâni de carantină. Timp de 14 zile, ne-a trezit în fiecare dimineață poliția 🙂