La numai 30 de kilometri de Târgu Mureș, mai exact la Gănești, există un loc magic. Le Baron Boutique Hotel. Un boutique hotel, ferit de agitația orașelor, înconjurat de o livadă superbă și o grădină unde sunt crescute doar legume și fructe certificate ecologic. Locația reprezintă un conac, construit în secolul al XIX-lea în stil neoclasic, salvat de la degradare de o familie de sași care a investit și continuă să investească în reabilitarea completă a acestuia.
Domeniul se extinde pe 6 hectare. Aici vă puteți plimba în livadă pe cărări amenajate, există un bazin și un ciubăr în spațiu deschis. La doar câțiva km de hotel, puteți vizita o cunoscută cramă (vedeți Bonusul de la final); și un parc de distracții, amenajat pentru copii și adulți.
Le Baron Boutique Hotel, o surpriză plăcută
Le Baron Boutique Hotel a fost o surpriză pentru noi. Ne aflam la Târgu Mureș pentru job. Și am decis să ne căutăm o cazare în zonă, fiind și sfârșit de săptămână. Suntem încă în pandemie, de aceea încercăm să evităm aglomerația din orașe. Și apoi, în ultimul an ne-a lipsit natura foarte mult. Astfel că am căutat ceva aproape de pădure, liniștit și cu mult spațiu deschis. Așa am găsit hotelul Le Baron de la Gănești.
Am avut parte de 2 zile superbe. Ne-am relaxat în aer liber, am gustat vinul locului și ne-am bucurat de compania proprietarilor. Este o familie de sași care a investit constant în ultimii ani în acest complex. Și continuă să o facă, chiar dacă pandemia a lovit cel mai puternic în sectorul HoReCa. Iar autoritățile i-au ajutat pe oamenii din acest domeniu până acum numai cu promisiunile.
La Le Baron ne-a întâmpinat zâmbitoare Annemarie, gazda acestui minunat loc. Ea se ocupă de rezervări, ține cont de solicitările oaspeților, iar toate camerele poartă amprenta gustului ei estetic. S-a întors din Germania acum 7 ani, după ce copiii au crescut; iar ea a simțit că este nevoie de ea mai mult la Gănești, lângă soțul ei.
Le Baron Boutique Hotel: istoria
Annemarie și Erich Johann Jikeli, ambii din familii de sași, au fost nevoiți să plece din România în 1982. Dar n-au rupt niciodată legătura cu patria lor. S-au mutat în Germania, unde au deschis și au condus afaceri de familie; care s-au bazat pe producția anume în România. De acest conac i-au legat câteva birouri pe care le închiriau pentru afacerea lor.
Și istoria acestui edificiu este foarte interesantă. A fost construit după anul 1850 în stil neoclasic, fiind cumpărat de la o familie armeană. Conacul a fost naționalizat în 1948 din proprietatea lui Dániel Elemer, care era fiul lui Dániel Mihály. După naționalizare, a intrat în proprietatea statului, aici find creată una din fermele IAS Seuca. Din păcate, asta a făcut comunismul cu conacele din România – le-a transformat în ferme: o contrapunere atât de izbitoare. Le-a distrus toată frumusețea, le-a îngropat în noroi și delăsare, iar în democrație acestea au fost lăsate să se prăbușească.
În anul 1990, conacul a fost revendicat de urmașii familiei Dániel. Dar din cauza că a fost nevoie să stingă mari datorii, au pus conacul în gaj. Și n-au mai avut cu ce să-l plătească. Doi ani mai târziu a fost cumpărat de Erich Johann Jikeli și fratele acestuia. Clădirea deja se afla într-un stadiu avansat de degradare. Mult timp în conac au existat doar câteva birouri și trei camere. Annemarie a făcut naveta între România și Germania până când a decis să rămână aici. Așa s-a apucat să amenajeze camerele de la parter. Iar podul – care ținea loc de depozit pentru tot felul de lucruri nefolositoare – a fost eliberat și amenajate camere pentru oaspeți.
Le Baron Boutique Hotel: transformarea
Orice decizie legată de mobilă, culoare, detalii arhitecturale îi aparțin. Și este ușor de sesizat diferența de aranjament și design față de alte locații pe care le-am vizitat. O diferență este că nu există camere „încărcate” cu de toate, numai ca să arate cât mai bine. Culorile de bază sunt neutre, iar restul sunt accente dozate, neagresive, cum ar fi pernele decorative.
Ceea ce mi-a plăcut extraordinar de tare este că la Le Baron există și o cameră destinată persoanelor cu dizabilități; astfel se asigură mobilitate fără bariere de nivel, iar baia este amenajată special pentru astfel de persoane.
În spatele conacului a fost amenajată o livadă cu diverși pomi fructiferi. În afară de faptul că este frumos pentru oaspeți, această livadă asigură fructe pentru pregătirea gemurilor, sucurilor. Oaspeții sunt serviți la micul dejun numai cu produse făcute în bucătăria conacului. Există și o grădină cu zarzavaturi, la fel certificate ecologic. Sucurile se produc la fabrica din Mălâncrav (un sat în comuna Laslea din județul Sibiu). Iar dacă nu se ajung fructele din livadă, sunt cumpărate tot de la Mălâncrav. Deoarece fructele lor sunt, de asemenea, certificate ecologic. Așadar, murăturile, gemurile, sucurile de mere și pere, vișinata și tot felul de siropuri sunt produse în unitate.
Le Baron Boutique Hotel: chintesența detaliilor
Le Baron Boutique Hotel are o capacitate de cazare de nouă camere duble. Trei camere se află la parter și pot fi închiriate la dorință ca și apartament. Acestea sunt însoțite de un hol și o sală de oaspeți, cu șemineu și bar. În zilele calde, din sală se poate ieși pe o terasă deschisă poziționată în partea din față a casei. Coloanele mari ale conacului creează o ambianță aristocratică. Noi ne-am cazat exact în perioada în care coloanele și podul intrau în renovare. Aceasta este o fotografie de până la renovare.
Alte șase camere se află la etaj și dispun de un hol comun, cu spațiu de lucru și de relaxare. Există și un mini-bar, cu frigider, unde găsiți apă, suc, vin, dar și unde vă puteți pregăti cafea sau ceai. Apropo, aici am găsit cel mai fain ceai negru infuzie – lucru rar în România. Iar pentru un hipotensiv, care e și iubitor de ceai, e un lucru mare 🙂
Annemarie spune că în primul an pandemic toți oaspeții au fost români, ceea ce nu s-a mai întâmplat până atunci. Anterior, grupul țintă erau turiștii străini, cei mai mulți fiind oameni de afaceri. Acum, românii încep să-și descopere propria țară. Pentru această vară, s-au făcut deja din luna martie foarte multe rezervări.
Annemarie spune că doar veniturile acumulate din restaurant și pensiune n-ar fi suficiente pentru întreținerea și dezvoltarea locului. Îi salvează veniturile din alte afaceri, pe care le investesc aici. Dar anume oamenii sunt cei care dau puls și viață acestui loc, spune ea. Și dacă ei n-ar fi, nici casa aceasta cu tot ce o înconjoară n-ar mai avea același farmec. Dacă poate aveți nevoie de motivație, exemplul lui Annemarie poate fi cel mai puternic argument pentru a schimba lucrurile.
Ce ne-a plăcut foarte mult la Le Baron Boutique Hotel
Multe locații din Românina nu reușesc să atingă acel standard necesar când vorbim de curățenie. Oarecum cu jenă trebuie să spun că am văzut de toate, inclusiv în hoteluri care își promovează o imagine ireproșabilă. Se întâmplă să găsesc praf, cearșafurile să fie din fibre sintetice (una dintre cele mai groaznice experiențe, după miros); cu pete, care miros a umed și stătut.
La Le Baron curățenia a fost absolut ireproșabilă. Al doilea aspect ține de grija pentru detalii. Oaspetele are la îndemână pentru șederea sa halate, prosoape, papuci de cameră, diverse articole de igienă, uscător de păr etc. Am observat un gust aparte pentru textile. Camerele sunt decorate simplu, dar plăcut, fără „încărcătură” de prisos, fără mirosuri neplăcute.
Crucial, aș spune, este că la acest boutique hotel puteți să faceți check-inul chiar și dacă ajungeți mai dimineață. Noi am ajuns aproape de ora 11.00 și n-am întâmpinat nicio dificultate. Camera era pregătită și n-a trebuit să așteptăm niciun minut în plus. Este foarte important acest lucru, mai ales dacă veniți de la distanțe lungi; poate unul dintre voi are nevoie să ajungă în oraș, iar celălalt să lucreze în liniște.
Ce puteți face la Le Baron Boutique Hotel
● Odată cu încălzirea timpului, oaspeții se pot bucura de bazinul în aer deschis, amenajat chiar lângă livadă.
● Noi am venit în vizită la începutul lunii martie, de aceea ne-am putut bucura de ciubăr și saună, ceea ce vă recomandăm și vouă 🙂
● Există o terasă amenajată unde puteți gusta bunătăți pregătite la restaurantul din cadrul complexului. Dați-le o șansă vinurilor locale. Noi am gustat câte un Pinot Noir (rose) de la crama „Casa de vinuri Petit Paris” și un Merlot de la Villa Vinèa
● Proprietarii organizează seri de fine dining, cu o periodicitate de o dată la 2 săptămâni. Discutați cu gazdele în prealabil dacă doriți ca șederea Dumneavoastră să coincidă cu evenimentul.
● Mergeți în excursii scurte în zonele apropiate.
●Puteți organiza picnicuri.
● Apropo, aveți voie să vă luați și pufoșii cu voi. Gazdele iubesc animalele. Noi ne-am împrietenit cu frumosul Rudy.
● Pe vreme bună, puteți alege să faceți tururi cu bicicleta. Bicicletele le puteți închiria de la gazde.
Ce puteți face în împrejurimi
● Pentru multă mișcare la aer curat, mergeți până în parcul de distracții PepperMint Park.
● Vizitați orașul Târgu Mureș, situat la doar 30 de km distanță.
● Descoperiți Sighișoara, considerată a fi singura cetate medievală locuită în întregime din Europa.
BONUS: Villa Vinèa, crama românească fondată de un italian cu origini austriece
Povestea Villa Vinèa a început în anul 2004. Heiner Oberrauch – proprietarul cramei, originar din regiunea Tirolul de Sud – a descoperit acest loc din mijlocul Transilvaniei. Situată în localitatea Mica, la 15 km de Târnăveni, crama Villa Vinèa cultivă 70 de hectare de vie. Aici sunt plantate 12 soiuri locale și internaționale. Printre acestea se numără Fetească Regală, Fetească Albă, Gewürztraminer sau Kerner.
Villa Vinèa se află pe un deal lin, situat la o altitudine de 330-350 de metri, deasupra mării. Și se bucură de o expunere largă către sud și către râul Târnava Mică. Pe Valea Târnavelor – regiune renumită pentru vinurile sale – zilele de ceață încep la sfârșitul verii și continuă până în octombrie. Iar aceasta contribuie la o maturizare lentă a strugurilor, sporindu-le aromele și aciditatea.
Kerner (alb) şi Zweigelt (roșu) sunt două soiuri care s-au dorit a fi elementele de unicitate pentru crama Villa Vinèa. Primul este adus din Germania, iar al doilea – din Austria. De la cramă am decis să cumpărăm un Kerner, pentru că ni s-a părut foarte interesant soiul.
Apropo, la cramă se poate face turul locației și se pot organiza degustări. Aici puteți găsi mai multe oferte și prețuri.