Cu apele sale turcoaz și plajele infinite cu nisip roz și fin, unde natura a rămas aproape intactă, Elafonisos (a nu se confunda cu plaja Elafonissi din Creta) este un mic paradis. Insula se află la sud de Peloponez, în largul coastei Capului Malea (greacă: Ακρ. Μαλέας) și Vatika (greacă: Βάτικα) și se întinde pe doar 19 kilometri pătrați. I se mai spune sugestiv „Caraibele Greciei”. Deși este atât de micuță și puțin dezvoltată arhitectural și ca infrastructură, apele sale turcoaz sau cu nuanțe de smalard și plajele enorme atrag tot mai mulți turiști. Elafonisos este secretul preferat al grecilor, care vin aici în vacanțe pentru apele incredibil de frumoase, pentru pescuit și tradiționalele porții de barbounia.

De ce să alegi Elafonisos pentru următoarea ta vacanță

elafonisos grecia drona

Nu trebuie să alegi Elafonisos doar pentru că așa ți-a sugerat cineva. Dar dacă te regăsești în frumoasa noastră experiență, atunci nu are cum să nu-ți placă.

Important de știut este că Elafonisos este o insulă mică, nu se bucură de o dezvoltare urbană și arhitecturală similară insulelor mai mari, respectiv e ferită de turismul de masă. Pe o întindere de doar 19 km pătrați există patru sate în care locuiesc aproximativ 700 de oameni pe timpul verii. Iarna, numărul rezidenților se înjumătățește. Iar când sezonul turistic reîncepe insula redevine gălăgoasă și vibrantă.

insula elafonisos

Elafonisos, localitatea principală care poartă numele insulei, dispune de câteva taverne, magazine, o farmacie și câteva hoteluri și camere disponibile pentru turiști. Dar asta nu înseamnă că Elafonisos este o destinație plictisitoare. Din contra – natura cu frumusețea ei incredibilă substituie tot ce nu a putut construi mâna omului.

barci in grecia

După cum am menționat deja, Elafonisos găzduiește printre cele mai mari și mai frumoase plaje din toată Grecia, aici se regăsește un fenomen natural deosebit – dune impresionante de nisip care ajung până la 10m pe care cresc ienuperi fructiferi și care creează un contract incredibil cu apa azurie. Lângă Elafonisos se află situl arheologic Pavlopetri, un oraș străvechi scufundat în totalitate în mare, care datează încă de la începutul secolului al III-lea î.Hr., despre care se crede că a fost înghițit de mare undeva în jurul anului 1000 î.Hr. Nu mai spun de faptul că datorită micii comunități începi din a doua zi să simți că faci parte din ea. Iar dacă vrei și un argument grastronomic – aici savuzeri cele mai gustoase barbounia din zonă. Iată deci experiența noastră.

port elafonisos

Cum ajungi în Elafonisos

portul din elafonisos

Indiferent că veniți cu mașina sau cu avionul, cel mai fain ar fi să vă organizați un traseu al Peloponezului care să includă mai multe obiective. Canalul Corint, orașele Nafplio, Monemvasia, Sparti, Gytheo și, desigur, insula Elafonisos ar fi doar câteva dintre ele. Cele mai apropiate aeroporturi sunt cele din Atena și din insula Kythira, în cazul în care decideți să zburați.

Noi am călătorit cu mașina, din Sibiu și ne-a luat aproximativ 20 de ore. Am avut nevoie de odihnă deja fiind în Grecia, aproape de Katerini, așa că am tras pe dreapta într-un spațiu gratuit de camping, chiar pe malul mării.

Pentru a ajunge pe insulă, trebuie să conduceți până în localitatea Pounta, la sud-estul Peloponezului, de unde pornesc feriboturile la fiecare jumătate de oră. Noi am fost în afara sezonului turistic, la început de octombrie. Dar în plin sezon mai există și curse din Neapoli Voion, un orășel ceva mai la est de Pounta.

Călătoria durează maxim 15 minute și ne-a costat 15 euro pentru doi adulți și o mașină. Pentru că mai toate cursele cu feribotul în Grecia sunt foarte scumpe, călătoria către Elafonisos merită luată în calcul – distanța este foarte mică de continent, de aici și prețul destul de ok. Iar frumusețea insulei merită să o alegeți în detrimentul unei destinații de masă.

Elafonisos: ce nu trebuie să ratezi pe insulă

Pavlopetri, cel mai vechi oraș subacvatic din Marea Mediterană

Pavlopetri sau „Paulopetri” este o insuliță în largul coastei Laconiei, în sudul Peloponezului, unde istoria antică se întâlnește cu albastrul nesfârșit al Mării Mediterane. Acest loc ascunde una dintre cele mai uimitoare povești din istoria Greciei – este cel mai vechi oraș grecesc antic care a fost descoperit vreodată sub apă. Numele său, care se traduce literal prin „Piatra lui Pavel”, este direct legat de Sf. Petru și Sf. Pavel, cei mai mari apostoli și martiri creștini, care au răspândind creștinismul în timpul secolului I d.Hr. Descoperit în 1967 de Nicholas Flemming, acest oraș antic grecesc pe aproximativ de 4.000 de metri pătrați este acum cel mai vechi oraș subacvatic din Marea Mediterană și unul dintre cele mai vechi astfel de orașe de pe glob.

Cercetătorii cred că orașul a fost scufundat după o serie de trei cutremure în jurul anului 1000 î.Hr. Potrivit UNESCO, Pavlopetri datează de acum peste 5000 de ani și reprezintă unul dintre primele orașe „planificate” — cu cartiere rezidențiale, clădiri administrative, fabrici pentru producția de ceramică, piețe etc. A fost inclus în World Monuments Watch din 2016.

Simos și Fragos, cele mai spectaculoase plaje de pe insula Elafonisos

plaje in elafonisos

La o distanță de aproximativ 4,7 kilometri de localitatea principală se află cele mai renumite plaje – Simos și Fragos care se unesc frumos într-o fășie îngustă de nisip. Acestea se numără printre cele mai frumoase plaje din Grecia, datorită aspectului lor exotic.

simos si fragos elafonisos
elafonisos plaje

Plajele sunt întinse și largi, astfel că este loc pentru toată lumea, iar nisipul roz este atât de fin și delicat, încât se simte ca o pudră sub tălpi. Intrarea în apă este lină, apa foarte curată și clară ce se schimbă în nuanțe de azuriu și smalard irezistibil.

elafonisos grecia

Nouă ne-au plăcut foarte mult plajele pentru apa minunată, foarte caldă încă în octombrie, dar și pentru faptul că puteam trece de la o plajă la celaltă doar traversând o palmă de nisip. Văzut de sus, cu drona, locul îți taie respirația. Când căutați ape azurii, plaje infinite, unde să nu vă simțiți strâmtorați, nisip fin și intrare lină în apă, să știți că aici le găsiți pe toate.

simos elafonisos

În plin sezon există un bar ce oferă băuturi și snackuri, dar și șezlonguri. Pentru că noi am vizitat insula în octombrie barul era închis, iar de șezlonguri nu avem niciodată nevoie. Dar se pare că acestea costă foarte mult în plin sezon, între 20 și 40 de euro, de aceea aveți grijă să vă luați cel puțin o umbrelă. Pe plajă nu există dușuri sau toalete.

Dunele de nisip din Elafonisos

insula elafonisos grecia

Plajele de pe insula Elafonisos mai au o caracteristică specială – sunt protejate de numeroase dune de nisip de diverse dimeniuni. Este imposibil să nu le observați, căci va trebui să treceți de ele ca să ajungeți la plajă. Interesant este că numeroși ienuperi fructiferi cresc pe aceste dune, creând astfel o imagine inedită. Conform autorităților locale, zona Neapolis și insula Elafonisos fac parte din rețeaua NATURA 2000 ca Zone Speciale de Conservare.

dune in elafonisos

Acestea menționează că tipurile de habitat și speciile endemice de floră care apar exclusiv pe plaje, dar și într-o zonă mai extinsă a Elafonisos, conferă dunelor o valoare ecologică, estetică și culturală deosebită. Pentru că ecosistemele dunelor de nisip sunt extrem de vulnerabile la intervenția umană, autoritățile planifică să găsească acum cele mai bune soluții pentru a le conserva. De aceea, turiștii sunt rugați să nu intervenă agresiv în flora și fauna din aceste zone speciale de conservare.

Kato Nisi – nud, azuriu interminabil și camping

Kato Nisi

Kato Nisi este o altă plajă cu nisip care se întinde de-a lungul coastei de vest a insulei, îndrăgită pentru apa azurie, clară și foarte curată. Aici se face camping, iar mulți dintre vizitatori preferă să facă nudism. Pentru că plaja pare infinită, există suficient spațiu ca să vă retrageți într-o zonă confortabilă unde să nu vă deranjeze nimeni. Pentru că este aproape de traseul principal, la o distanță relativ mică găsiți taverne și baruri ca să vă satisfacă nevoia de foame și sete. Kato Nisi a devenit una din plajele noastre preferate din Grecia pentru că pare, cu adevărat, o piscină infinită.

Peștera Simos

pestera simos elafonisos

Săpată în stâncă, deasupra mării, peștera Simos asigură o priveliște minunată oriunde îți întorci privirea. Este ușor de observat de pe plaja Simos, iar forma ei neobișnuită atrage toate privirile.

Până la peștera Simos trebuie să urcați aproximativ 90 de metri către cel mai înalt punct al stâncii.

Ia prânzul și cina la tavernele de pe faleza principală

taverna elafonisos
taverna greceasca

În sătucul-port, pe faleza ce se întinde de-a lungul coastei, găsiți numeroase taverne colorate. Suntem în extrasezon – început de octombrie – dar seara mesele sunt pline de turiști. Oamenii zâmbesc relaxați, cu pahare de vin alături, ospătarii roiesc cu platouri de bunătăți, pisicile se vânzolesc printre mese și numai soarele apune liniștit dincolo de bărcile pescarilor, legănate încet de valuri. E acea atmosferă care te tot trage înapoi, să tot revii și să te tot pierzi de lume și de griji într-un loc idilic ca acesta.

terasa grecia
biserica elafonisos

Orice ați gusta din pește, din fructele de mare nu o să dați greș. Kakavia – o supă tradițională de pește – este specialitatea insulei. Am mai încercat caracatiță la grătar și barbun roșu – barbounia în greacă – care se consideră o atracție gastronomică a insulei.

salata greceasca

Elafonisos

Merită de menționat că pe insula Elafonisos se atestă unul dintre cele mai ridicate procente de pescari raportat la numărul total din populația locală. Aproximativ 60% dintre localnici sunt pescari, iar fiecare din generația mai în vârstă deține cel puțin o barcă de pescuit. Aveți, astfel, siguranța că mâncarea servită conține produse proaspete.

Biserica Agios Spyridon

agios spyridon
agios spyridon elafonisos

Biserica Agios Spyridon (greacă: Άγιος Σπυρίδων), construită pe o bucată mică de pământ conectată cu insula printr-un pod peste apele azurii, este biserica principală a comunității insulei Elafonisos și primul obiectiv care întâmpină turiștii care vin spre insulă.

Unde te cazezi în Elafonisos

Elafonisos este o insulă mică, respectiv există și puține locuri de cazare, iar acestea nu sunt neapărat ieftine. Oricum, insula se dezvoltă și cu siguranță în viitorul apropiat vor exista mai multe opțiuni la prețuri accesibile. Dar dacă planificați deja o vacanță în Elafonisos, ar fi o idee să faceți rezervările cu cel puțin 3 luni înainte. Noi am stat la Berdoussis, un hotel de 2 stele decent, curat și primitor. Pentru 3 nopți am plătit 211 Euro (cu tot cu reducerile aplicate de Booking), cu mic dejun inclus. Ne-a plăcut foarte mult că tot ce era oferit la micul dejun era produs local – ouă, lapte, magiunuri, unt etc. – totul era asigurat de ferma de alături de hotel. Aceasta este o opțiune budget friendly. Pentru ceva mai exclusivist, puteți opta pentru Elafonisos Resort, unde aveți la dispoziți camere duble, de lux și suite, piscină, locuri de joacă pentru copii și o parcare privată.

Când să vizitez Elafonisos

Vremea pe Elafonisos este foarte blândă. Vara este, evident, sezonul preferat de turiști, dar temperaturile pot urca și peste 40°C. Cele mai calde luni sunt iulie și august, cu temperaturi medii de 32° și 25° pentru apa mării. Toamna nu este foarte ploioasă pe insulă, dar vânturile sunt mai puternice. Noi nu suportăm temperaturile ridicate, de aceea mergem în vacanțe între septembrie și octombrie.

chill in elafonisos

În timpul șederii noastre am avut parte de zile cu temperaturi foarte ridicate, dar și de zile ploioase. Vremea perfectă ar fi la finalul lunii august până la mijlocul lunii septembrie. Iarna este cu siguranță mai blândă decât în alte zone ale Greciei, temperaturile se mențin între 5 și 15°C.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *