Plaja Kleftiko din insula Milos se află în topul celor mai frumoase din Europa

În 2020 comunitatea Tripadvisor a votat plaja Kleftiko, Grecia, printre cele mai frumoase din Europa. A plasat-o chiar pe locul 2, după Spiaggia dei Conigli, din Sicilia. În acest articol vă povestim de ce este atât de specială plaja Kleftiko din insula Milos; dacă își merită locul top, dar și aspecte practice despre destinație, acces și cazare.

Plaja Kleftiko se află în sud-vestul insulei Milos și reprezintă un complex de roci albe vulcanice impresionante, sclădate în apele turcoaz ale Mării Egee. Într-un articol anterior (LINK) am povestit în detalii cum am ajuns pe insula Milos; ce feribot am ales, de unde am plecat, câte ore am călătorit și cât ne-a costat biletele tur-retur (cu mașina). Dacă mai aveți întrebări, ni le puteți adresa. Insula în general este una spectaculoasă, astfel că dacă luați decizia să o vizitați, sigur nu veți regreta.

Fiecare om ajuns pe Milos vă va spune că n-ați văzut nimic dacă n-ați fost la Kleftiko. De aceea, aveți grijă să nu ratați această destinație absolut breathtaking. Kleftiko nu este o plajă oarecare, accesul se face mai greu – doar cu barca sau aproape două ore cu mașina și pe jos. Aveți nevoie de multă determinare, dar nu veți regreta nicio secundă când veți ajunge acolo.

Plaja Kleftiko din insula Milos: cum ajungeți?

kleftiko beach milos greece-4

Depinde de traseul ales. Cel mai simplu e să mergeți cu bărcile, organizat de companiile turistice locale. Ele vă asigură măști pentru snorkeling și chiar fotografii subacvatice, contra cost, desigur. Dacă sunteți o gașcă mare și vă place distracția puteți încerca această opțiune. Deși în timpul pandemiei este recomandat să păstrați distanța fizică, or excursia durează între 6 și 8 ore.

Din cauza pandemiei, pentru noi n-a fost cea mai bună opțiune. În plus, nouă ne place liniștea și pentru o asemenea raritate, am avut grijă să ajungem la plajă primii. Astfel, opțiunea cu mașina a fost cea mai bună pentru noi. Probabil, dacă veți căuta pe Google opțiuni de a ajunge aici, veți găsi aproape exclusiv recomandări de a merge cu barca. Opțiunea terestră este considerată cel mai des aproape imposibilă. Ei bine, nu este chiar așa.

Așadar, iată traseul care trebuie urmat. Luăm ca reper portul Adamas. Trebuie să ajungeți în sudul insulei, o zonă izolată, unde nu există facilități – restaurante sau locuri de cazare. Veți avea de parcurs cu mașina aproximativ o oră. Drumul nu este asfaltat, dar este practicabil. Ca să ajungeți la plaja Kleftiko puteți accesa acest LINK.

road milos greece
road to kleftiko milos greece-1

Din portul Adamas, ar trebui să treceți pe lângă aeroportul Milos, plaja Chivadolimni, biserica Sf. Gheorghe, biserica Theotokos. Urmați cursul drumului până la Mănăstirea Agios Ioannis Siderianos.

De aici continuați drumul încă aproximativ un kilometru jumătate. Anterior, din cauza drumului foarte denivelat, turiștii lăsau mașinile în parcarea mănăstirii și mergeau de acolo pe jos. Acum drumul este destul de bun. Așa că noi am continuat cu mașina până la semnul care indică accesul pe jos către plajă.

road to kleftiko milos greece-2

40 de minute pe jos. Grijă la vipere

Odată ajunși aici, mai aveți de parcurs aproximativ 40 de minute pe jos. Deși este puțin dificil, nu este imposibil. Aveți grijă să aveți încălțăminte de tracking, pentru că terenul este stâncos, aveți nevoie de o pereche de papuci care să vă asigure aderență și stabilitate. Fiți cu ochii la picioare, pe ce călcați. Alți turiști au scris despre existența viperelor roșii, care sunt foarte periculoase și ale căror mușcătură poate fi mortală. Încă un motiv să vă luați încălțări acoperite. Noi n-am dat de niciuna 🙂

road to kleftiko milos greece

Legenda spune că una dintre peșterile din Kleftiko a fost un refugiu pentru pirați și că ei și-ar fi ascuns acolo bogățiile. Dar, evident, așa și nu au mai fost găsite. De aici și vine denumirea de Kleftiko care înseamnă din greacă „hoț” (kleftis, Κλέφτης).

Experiența la Kleftiko este absolut inegalabilă. Înotați, faceți snorkeling, descoperiți peșterile. Pur și simplu bucurați-vă de aceste imagini incredibile ca și când nu ați avea nicio grijă.

kleftiko beach milos island greece
kleftiko beach milos island blue water greece
kleftiko beach tourists milos greece
kleftiko beach

Sfaturi importante pentru cei care aleg calea terestră

Accesul pe cale terestră către plajă nu este atât de dificil pe cât veți citi în numeroase surse. Este important însă să țineți cont de câteva aspecte importante pe care le-am enumerat aici:

* Planificați-vă o zi întreagă pentru a merge la Kleftiko. Trebuie să mergeți cu mașina într-o parte izolată a insulei; apoi va trebui să mergeți pe jos aproximativ 40 de minute. După acest efort veți dori să vă bucurați cât mai mult de apa azurie și rocile albe care completează o imagine superbă.

* Porniți către plajă dimineața devreme. Vara soarele este foarte puternic și ar fi bine să vă luați toate măsurile de precauție pentru a evita insolația. Noi am mers la mijlocul lunii septembrie și tot am rezistat cu greu căldurii, când soarele a ieșit dintre nori.

* Luați-vă neapărat ceva de mâncare – fructe, sandwich. Și apă suficientă. Drumul până la plajă necesită efort fizic, iar după o oră de înotat veți simți probabil foame. Mai apoi nu uitați că trebuie să parcurgeți același drum înapoi până în locul unde ați lăsat mașina.

* Aveți grijă să fiți echipați. Dacă planificați să faceți snorkeling, or acolo e locul perfect pentru așa ceva, aveți grijă să aveți echipamentul la îndemână. Dacă mergeți doar pentru înot, oricum nu uitați pantofii de apă.

* Kleftiko nu este o plajă clasică așa cum ne-o imaginăm cu toții; unde să vă bronzați comod pe un șezlong. Dar aceasta nu o face mai puțin atractivă. Din contra, este un loc absolut spectaculos, generator de adrenalină. Titlul de una dintre cele mai frumoase plaje îi este acordat și pentru că este greu accesibilă și pentru că nu oricine poate ajunge acolo. Dar când veți experimenta senzațiile pe propria piele veți înțelege despre ce vorbim 🙂

Unde să vă cazați în Milos

Pentru a evita aglomerarea, noi am ales un apartament într-o zonă retrasă. E foarte multă liniște și mai nimeni în jur. Și totuși foarte aproape de toate punctele de interes – la doar cinci minute de mers cu mașina din portul Adamas. Locația se numește Glarakia Studios. Nu știu dacă am suficiente cuvinte de gratitudine pentru grija cu care am fost tratați.

Casele respectă stilul cicladic autentic. Frumusețea arhitecturală este completată de numeroși arbuști decorativi și flori, toate bine îngrijite și întreținute. De la terasa apartamentului nostru se deschidea o priveliște minunată către portul Adamas. În serile răcoroase, terasa a fost pur și simplu o bucurie de nedescris. În fiecare zi terasa era spălată și curățată. Le mulțumesc gazdelor că nu m-au certat pentru faptul că am hrănit în fiecare seară pisicile cu tot felul de bunătăți.

Dacă alegeți să vă cazați la Glarakia Studios, țineți cont de faptul că nu există o recepție. Gazda, un bătrânel cald și primitor, nu vorbește limba engleză. Dar noi ne-am înțeles foarte bine cu el și chiar am glumit pe parcursul șederii noastre. Numai nu ne întrebați cum ne-a reușit :)))) O noapte aici a costat 45 de euro.

Pentru o experiență autentică, recomandăm și bine-cunoscutele syrmata din sătucul Klima. Acele căsuțe perscărești despre care am scris că au fost reamenajate și incluse în circuitul turistic și care arată așa:

Vederea din aceste căsuțe este absolut fabuloasă și vă puteți convinge și voi de acest lucru. Regret că nu am ales să ne cazăm aici, dar vouă vă recomandăm cu încredere. Aici găsiți două linkuri de pe Airbnb, cu precizarea că nu obținem niciun comision ca urmare a mențiunii acestor locații:

Comments are closed.