Zi-mi, tu dimineața când te trezești, într-un oraș numai betoane, numai grabă și claxoane, la ce te gândești? Când te ridici din pat cu dureri de spate de la salteaua aceea ortopedică cu aloe vera, care oricum nu-i bună la nimic; cu ochii obosiți care de la cafea oricum nu se mai deschid? Lasă toată nebunia în urma ta, urcă în mașină și hai în Apuseni. Poți poposi fix unde vrei tu, să bați cărările pe care le vrei tu și înnopta acolo unde găsești că ți-i mai drag. Noi avem pentru tine o recomandare, testată de noi și mă gândesc că tare s-ar putea să-ți placă – Casa Bunicilor. Transalpina îți spune ceva? Dar Transalpina de Apuseni? Hai să ne lămurim:
În Apuseni, în județul Alba, poți găsi liniștea pe care ți-ai dorit-o. Aici, oamenii uită de smart-watch-uri, smartphone și alte tehnologii în care-și pironesc ochii în timpul săptămânii. Aici timpul nu mai fuge și nici măcar nu știu dacă are aceeași dimensiune. Într-un sat uitat de civilizație, despre care oamenii obișnuiesc să spună că e „izolat în România”, găsești o bijuterie de casă din lemn, în stil tradițional, recondiționată cum a putut mai bine un tânăr de-al locului.
Pe Transalpina de Apuseni spre Casa Bunicilor
Vorbim de satul Geogel, din comuna Ponor, situat cam la 40 de km de Aiud și 65 de km de Alba Iulia. Satul este traversat de cea mai nou promovată șosea turistică din România – Transalpina de Apuseni (DJ 107 I). Și îi spune Transalpina, pentru că peisajele locului sunt amețitoare. Stâncile parcă amenințătoare, înconjurate de un verde intens și crud, de șuri și case mocănești cu acoperișuri neobișnuit de lungi, țuguiate aș spune, acoperite cu paie, cu căpițe de fân frumos amenajate și pieptănate îți vor da senzația aceea pe care o cauți – de liniște.
Pe Transalpina de Apuseni ajungi dacă pornește din Aiud (județul Alba) sau din capătul celălalt, din Abrud (tot județul Alba). Ca să ajungi la Geogel din Aiud, va trebui să treci prin Pădurea Sloboda și să parcurgi comuna Râmeț; Geogel face parte din comuna Ponor. Scriam că traseul a devenit de interes turistic, după ce anul trecut – după mulți ani de promisiuni – a început să fie modernizat.
Transalpina de Apuseni are o lungime totală de aproape 80 km. Se repară în cadrul unui proiect european de infrastructură mare, iar asta înseamnă că nu e rău deloc. Primii 10 km dinspre Aiud sunt asfaltați, restul este pietriș, dar arată mai bine decât cu un an în urmă, spre exemplu.
„Izolați în România”, pierduți în Apuseni
Pe măsură ce te vei afunda spre munte, vei avea senzația că te pierzi într-o lume cu totul izolată, unde viața abia de mai pâlpâie. Stai liniștit, nu-i chiar așa dramatic totul. E adevărat că așa pare la prima vedere. Și mai este adevărat că oamenii locului se simt cu adevărat izolați și se simt mândri că au apărut în documentarele „Izolați în România”, realizate de extraordinara Dite Dinesz. Pentru mine, oamenii din Apuseni nu sunt nici bătuți de soartă, nici uitați de lume. Ei pur și simplu trăiesc în ritmul lor, în liniștea lor. Sunt obișnuiți cu greutățile, muncesc mult, nu se plâng de la fleacuri și cel mai mult le lipsește un om care să-i asculte. Singurătatea e durerea lor cea mai mare; de aceea nu ezitați să schimbați o vorbă bună cu oamenii pe care-i întâlniți în zonă.
În toată comuna Ponor (formată din șase sate) mai locuiesc puțin peste 500 de oameni, conform ultimului recensământ. Acesta este motivul pentru care veți avea senzația pustietății. Dar această zonă are un potențial turistic uriaș, din acest motiv cred că lucrurile se vor schimba. Deja se schimbă. Uite, Casa Bunicilor este un exemplu.
Casa Bunicilor – cazare în Apuseni
Cum intrați în Geogel, pe stânga, dați de cele mai frumoase case din Geogel și din zonă. După poarta mare, din lemn, pictată frumos, și gardul meșterit cu migală din nuiele, răsar două căsuțe tradiționale din lemn care respectă arhitectura locului. Istoria lor se întinde pe cel puțin ultimii 100 de ani. De restaurarea și introducerea lor în circuitul turistic s-a ocupat Iulian Petruț, un tânăr din comuna Ponor, cu facultate la Cluj, care s-a întors în sat, să-și dezvolte propria afacere.
Prima casă este și cea mai încăpătoare. Poate găzdui cel puțin două familii, oferind două dormitoare cu baie proprie, un living pentru relaxare și o bucătărie separată, unde aveți la dispoziție un aragaz pentru gătit; vă puteți pregăti cafea sau ceai.
La Casa Bunicilor cel mai mult am apreciat curățenia, iar acest lucru îl spun de fiecare dată. Nimic nu contează mai mult. Lenjeria de pat a fost curată, a mirosit bine, la fel și prosoapele. Nu am găsit în baie articole de igienă, de aceea ar fi bine să le aveți cu voi.
Decorul este un subiect aparte. Mi-a plăcut mult lemnul pictat de la poartă și cel din camere. Obiectele în stil tradițional nu-s prea multe și nu sunt nici prea puține. Iar acest echilibru este greu de respectat pentru mulți proprietari de pensiuni. Camerele prea încărcate cu de toate obosesc, din acest motiv le evit și probabil nu sunt singura. Îmi dau bine seama că proprietarii vor să arate lumii toate lucrurile faine cu valoare istorică pe care le au și pe care le-au adunat de-a lungul vremii. Dar supra-încărcarea camerelor este întotdeauna o idee proastă. Dacă aveți spațiu, le puteți aduna într-o cameră-muzeu și astfel nu-și vor pierde din utilitate.
Am apreciat noptierele vintage, pe care le-am găsit de-a dreptul superbe.
Veți vedea că și cada este neobișnuită, de forma unui butoi. Nu știu cât de practică este dezinfectarea lor, dar ca și idee mi s-a părut cum nu se poate mai ingenioasă.
Casa Bunicilor, recondiționată
Căsuța cu paie, aflată în aceeași curte, este cu totul specială. Iulian ne-a povestit că a fost o șură, iar pentru recondiționarea ei a păstrat cât de mult s-a putut imaginea ei originală. Chiar și paiele sunt în mare parte aceleași.
Căsuța cu paie urma să fie inclusă în circuitul turistic, la momentul vizitei noastre, astfel că faceți bine dacă întrebați direct de Iulian costul cazării pentru o noapte.
Casa Bunicilor poate fi rezervată de pe Booking sau Airbnb, dar puteți să-l contactați pe Iulian direct. Cel puțin noi așa am făcut. În Geogel am stat două nopți, pentru care am plătit 500 roni (250 roni camera/noapte, doi adulți).
Ce puteți face în Geogel?
- Vizitați Biserica din lemn „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil”.
- Descoperiți Vânătările Ponorului
- Traversați Cheile Geogelului