Litoralul croat a fost pentru noi în acest an o alternativă surprinzătoare pentru cel grecesc. Anul trecut am ținut neapărat să ajungem pe una dintre cele mai frumoase insule din Grecia pentru a vedea una dintre cele mai frumoase plaje din Europa. Anul acesta am optat pentru Croația. Chiar dacă pentru estul Europei e deja frig, unii dintre voi poate se află încă în Croația sau în drum spre această țară, unde poate aveți noroc de vreme frumoasă. Oricum, acest articol ar putea fi de ajutor pentru cei care vor să-și planifice vacanța viitoare. Așadar, în articolul de mai jos vă propunem câteva dintre cele mai frumoase plaje din Croatia pe care le-am vizitat pe partea continentală a țării, una dintre care a fost numită în 2021 de European Best Destinations drept cea mai frumoasă.

În acest an ne-am început vacanța cu un drum lung – din munții României, acolo unde ne-am mutat recent, până în sudul Croației. Am trecut prin Serbia și Bosnia și Herțegovina. Am petrecut câteva zile în regiunea Konavle, renumită pentru localitatea Cavtat, o localitate turistică la 20 km sud de orașul Dubrovnik. De aici a început aventura noastră prin Croația, respectiv redescoperirea litoralului acestei țări.

Cele mai frumoase plaje din Croatia: Pasjača, pe primul loc

Pasjača este cea mai frumoasă plajă din Croația și declarată în 2021 de Best European Destinations ca fiind cea mai frumoasă plajă din Europa. Frumusețea acestei plaje constă în faptul că a fost creată natural, iar intervenția omului acolo este minimă.

Plaja este una îngustă (aproximativ 10 m lățime și 80 m lungime) și se află la poalele stâncilor Konavle. Este formată în principal din pietre, dar are și porțiuni mici de nisip. Nu credeți imaginile de pe site-urile de clickbait, în care ai impresia că plaja e de un nisip alb extrem de fin care te gâdilă la tălpi. Oricum, apa este foarte faină, iar plaja – foarte curată.

pasjaca beach croatia
pasjaca beach plaje din croatia
cele mai frumoase plaje din croatia
pasjaca beach cele mai frumoase plaje din croatia

Pentru a ajunge la Pasjača veți parcurge niște scări de la o înălțime de aproximativ 200 de metri. Porțiunea este ușor de parcurs, nu este nimic complicat și nici periculos. Părinții cu copii mici ar putea avea unele dificultăți. Pe plajă nu există facilități precum toaletă, restaurant sau duș și nici șezlonguri. Deci, e o plajă pentru aventurieri.

pasjaca

Pentru a ajunge la plajă este suficient să setați denumirea ei pe Google Maps, nimic mai simplu. După ce ieșiți de pe drumul principal, veți traversa o zonă verde, deosebit de frumoasă și bine amenajată. Tot în drum, veți trece pe lângă o vinărie mică, de familie, unde puteți face o degustare. Drumul e asfaltat până aproape de parcarea amenajată special pentru cei care merg la plajă. Spațiu pentru parcare este suficient.

Plaja Pasjača este una dintre cele mai vizitate locuri turistice de pe litoralul mediteranean. Credem că își merită cu prisosință locurile de frunte în clasamentele celor mai bune plaje din Europa. Cu siguranță, este înaintea celorlalte plaje din Croatia, cel puțin de pe partea continentală. După cum ne-au confirmat-o și localnicii – This is a MUST SEE.

Plaja Nugal: una dintre cele mai frumoase plaje din Croatia. Cui îi place să facă nudism?

Ne îndreptăm spre nord și ajungem în apropiere de Makarska – o altă destinație cunoscută. Următoarea plajă este situată până la intrarea în Makarska. Plaja Nugal este denumirea ei și mi-a plăcut cel mai tare. Aceasta se află într-un cadru natural minunat: în spate o pădure de pini, în stânga și dreapta – stânci, iar în față, evident, marea :).

Pentru a ajunge la plajă trebuie să mergeți pe jos aproximativ 2 km, depinde unde lăsați mașina. Nu există niciun indicator despre existența plajei, așa că orientați-vă după cum arată GPS-ul. Noi am oprit inițial pe un drum secundar, chiar în drept cu plaja (ne despărțea doar fâșia forestieră). Credeam că trecem pădurea și ajungem la plajă, dar nu e chiar așa. Câțiva tineri ne-au spus că trebuie să mergem 2 km paralel cu pădurea, după care să intrăm pe potecă. Noi nu i-am ascultat și am mers mai departe, pentru că exact la intrarea în potecă se află mai multe magazine, dar și un spațiu unde poate fi lăsată mașina. Important e să nu blocați vreo trecere. Cel mai bine urmați acest link și veți ajunge unde trebuie 🙂

Luați mersul până la Plaja Nugal ca pe o plimbare la aer curat. Nu vă grăbiți, nu vă supărați că e prea cald. Intrarea în apă o să spele toată oboseala. Apropo, din nou: alungați din cap imaginile cu plaja pe care le-ați văzut pe site-urile de clickbait sau chiar și pe cele oficiale – plaja nu arată așa cum e acolo. Ceea ce nu înseamnă că nu e frumoasă. Plaja este cu pietriș; pentru cei mai sensibili la tălpi este nevoie de încălțăminte de mare. Plaja nu dispune de vreun bar, toaletă sau duș. Există coșuri de gunoi.

Plaja Nugal este una dintre preferatele în rândul celor care fac nudism. Doar că nudiștii nu sunt singurii de acolo: plaja de fapt e împărțită în două – o parte pentru nudiști și alta pentru restul. Dacă nu sunteți în mijlocul plajei, s-ar putea nici să nu observați că alături sunt nudiști. Plajele pentru nudiști sunt marcate cu FKK pe hartă.

Recomandări: Dacă e foarte cald și vreți să stați mai mult de o oră la plajă, luați-vă cu voi apă, bere și ceva de mâncare. Dacă vă place să leneviți, luați-vă cu voi hamace: este suficient loc să le legați de doi copaci și să dormiți în aer liber sau să citiți.

Nin: Ždrijac și Kraljičina (Plaja Reginei)

Nin este o localitate cunoscută în Croația pentru că până la latinizarea țării a fost un centru autonom al Bisericii croate și a fost reședința prinților din Dalmația. În prezent, Nin este una dintre cele mai cunoscute destinații croate pentru iubitorii de Kite- și Windsurfing. Orașul se află în regiunea Zadar, la aproape 17 km de municipiul Zadar (cel mai vechi oraș croat).

În Nin sunt două plaje cu capacitate mare: 5.000, respectiv 10.000 de persoane. Este vorba despre plajele Ždrijac și Kraljičina (sau Plaja Reginei). Aici, în sfârșit, găsești nisip și nu numai: loc de parcare, facilități (baruri, WC, dușuri, Wi-Fi), unități de cazare etc.

Atât Ždrijac, cât și Kraljičina sunt ideale pentru familii cu copii mici, dar și pentru iubitorii de sporturi nautice, inclusiv începători.

Plaja cu nisip Ždrijac are o formă neobișnuită, de parcă un mal de nisip îmbrățișează și ascunde centrul vechi al orașului Nin. Plaja este ideală pentru a juca „picigin”, dar și pentru copii, adulți și iubitorii de sporturi de adrenalină. Datorită vânturilor favorabile, aceasta a devenit un centru popular pentru cei care iubesc windsurfingul și kitesurfingul ca formă de turism activ. În centrul plajei există și o școală pentru sporturi nautice pentru începători. Din păcate, noi nu am avut prea mult timp la dispoziție ca să încercăm această experiență – ne aștepta partea principală a vacanței noastre, de pe insulă (despre care vom povesti într-un articol separat).

cele mai frumoase plaje din croatia
zdrijac nin beach

Potrivit datelor oficiale, lungimea totală a plajelor de nisip din Nin este de 8.000 m. Plaja Kraljičina (adică Plaja Reginei) este unică în multe feluri. Este cea mai lungă plajă de nisip din Croația. Legenda de care se leagă numele său spune că în timpul unui sejur în Nin, primul rege croat, Tomislav, a urmărit împreună cu regina apusul de neuitat și vederea uluitoare spre muntele Velebit, bucurându-se de momente rare de relaxare. Totodată, aici se află cel mai mare spațiu cu noroi terapeutic din Croația. În anul 1960 Nin a fost listată ca stațiune de sănătate pe malul mării cu organizarea unei stațiuni de sănătate în aer liber.

kraljicina beach nin plaje din croatia

Plaja Reginei poate fi regăsită și în unele clasamente cu cele mai frumoase plaje din lume. Inedit pentru regiunea Dalmatiei este că aceasta este în totalitate cu nisip, nu găsești în jur nicio stâncă – doar priveliștea cu munții la orizont. Este nevoie să mergi sau să înoți aproximativ 500 m pentru ca marea să se adâncească – din acest motiv este o destinație ideală pentru familiile cu copii mici. Pe plajă sunt amenajate și locuri de joacă. Sunt câteva opțiuni de mâncare pe plajă, însă nu foarte sănătoase: clătite, cartofi pai, hot-dog-uri etc. Pentru parcare se percepe o taxă de aproximativ 4 euro pentru întreaga zi.

cele mai frumoase plaje din croatia kraljicina

Cele mai frumoase plaje din Croatia

Desigur, Croația este bogată în plaje faine cu apă curată. Este și mai impresionant atunci când marea se întâlnește cu muntele sau cu stâncile. Acestea sunt plajele care ne-au plăcut cel mai mult și pe care am reușit să le descoperim în cele câteva zile în care ne-am aflat pe partea continentală a Croației. Sunt unele dintre cele mai frumoase plaje din Croația, care lejer pot concura cu cele din Grecia. Însă marea recomandare este să nu vă conduceți după pozele de pe site-urile de clikbait și uneori de pe cele oficiale; în general, nu e bine să aveți mari așteptări ca să nu aveți mari dezamăgiri.

Spuneți-ne în comentarii dacă ați fost la aceste plaje care au fost impresiile voastre, dar și care plaje v-au plăcut cel mai mult în Croația?

Nu uitați să ne urmăriți pe Facebook și pe Instagram.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *