Orașul Colmar este iubit pentru straiele lui de Crăciun. Atunci orașul prinde viață, iar turiștii forfotesc animați de atmosfera magică de sărbătoare. Noi am decis să vizităm orașul Colmar și două sate fermecătoare – Riquewihr și Ribeauvillé – cât încă mai domină culorile toamnei; să ne mai bucurăm puțin de soare și de străzile încă liniștite și străbătute de turiști puțini. Dacă te gândești la o escapadă în Alsacia, dar ai nevoie de mai multe informații, îți lăsăm aici o listă cu activități pe care să le faci în zonă; sfaturi unde să te cazezi, unde să parchezi și alte lucruri care ți-ar putea fi utile.
Colmar, Alsacia: opțiuni de călătorie și formalități pandemice
Decizia de a vizita Colmarul a fost spontană și nu a necesitat mare efort. Deoarece în prezent ne aflăm în Marburg, am condus cu mașina mai puțin de patru ore. Faptul că ne aflăm în Germania acum ne-a ușurat cu mult călătoria. Dacă veniți din România și intenționați să zburați, verificați prețul biletelor pentru cel mai apropiat aeroport, în acest caz – Strasbourg. În același timp, verificați condițiile de intrare în Franța pe de site-ul MAE (conform datelor de azi, Franța se află în zona verde pentru România). În Franța se intră cu certificat de vaccinare, recuperare sau testare. Suplimentar este nevoie să completați o declarație pe proprie răspundere, prin care atestă că nu prezentați simptome de COVID-19. Declarația poate fi descărcată de pe pagina de internet a Ministerului de Interne francez. Noi, călătorind cu mașina, nu am fost verificați, nu am fost opriți pentru controale de rutină sau altceva. Trecerea din Germania către Franța este cât se poate de prietenoasă și pitorească, peste fluviul Rin, pe podul care poartă denumirea „Pont de l’Europe”. Așa-numitul Greenpass sau „certificat verde” nu a fost verificat la cazare (de fapt, la apartamentul la care am stat am avut opțiunea de self-checkin), dar este bine să vă asigurați că îl aveți valabil cu una dintre cele trei condiții. În momentul în care noi am vizitat Franța, masca nu era obligatorie în spații deschise, însă trebuie să o purtați în spațiile închise.
De ce e special Colmarul?
Arhitectura barocă și gotică din spațiul german ne determină de fiecare dată să stăm cu ochii holbați la câte o clădire, fără să ne spunem multe cuvinte, ci pur și simplu să admirăm, așa cum pot s-o facă doi profani. Aceste stiluri se regăsesc și în Colmar, orașul fiind sub influența germană între anii 1871-1919 și apoi între 1940-1947. Renumitele case în stil Fachwerk (vom reveni la istoria lor), în culorile și formele lor atât de imperfecte, dar atât de spectaculoase sunt un motiv pentru care să vedeți acest oraș. Colmar este baștina sculptorului Auguste Bartholdi, autorul celebrei Statui a Libertății din New York (cu o copie, evident, în Colmar). Cultura și arhitectura franceză nu a cedat influenței gemane și a lăsat generațiilor de astăzi impresionante clădiri în stil neoclasicist și neobaroc. Iată o scurtă listă cu ce credem noi că trebuie neapărat să vezi în Colmar:
– Admiră casele Fachwerk din centrul istoric
Fachwerkhäuser (din germană) reprezintă contrucții pe structuri de lemn și montate în plan orizontal, vertical și oblic. Aceste case pot fi ușor distinse de celalalte datorită faptului că la finalizarea construcției grinzile de lemn rămân vizibile în fațada clădirii. În funcție de regiuni, grinzile erau pictate și sculptate conform specificului locului. Pregătirea lemnului, așezarea lui reprezenta o artă în sine, întrucât erau montate fără elemente de fixare metalice precum cuie sau șuruburi. Spațiul dintre grinzi era umplut cu argilă, cu pietre sau cu cărămizi. Acest tip de construcție pare să fie atestat încă din evul mediu și a fost atât de folosit până în secolul al XIX-lea datorită disponibilității lemnului și ușurinței de a-l transporta. Casele de tip Fachwerk se regăsesc cel mai mult pe teritoriul Germaniei, dar și în regiuni din Elveția, Franța, Austria, Olanda, Polonia, Cehia, Marea Britanie. Și în România se mai găsesc construcții cu elemente de stil Fachwerk. Un exemplu pe care n-aveți cum să nu-l cunoașteți este Castelul Peleș din Sinaia.
Odată cu marea industrializare, acest tip de case a început să fie disprețuit. Se încerca acoperirea fațadelor cu alte materiale pentru a ascunde lemnul. Odată cu recunoașterea lemnului ca element romantic și ca important element rustic, casele în stil Fachwerk au început să se bucure din nou de apreciere. Deși sunt de-a dreptul imperfecte, înclinate, strâmbe, cu etaje construite în afară pentru a câștiga spațiu, aceste case sunt un adevărat spectacol și ai grijă ca nu cumva să le treci cu vederea.
– Collégiale Saint-Martin de Colmar
Construită între 1235 și 1365, clădirea religioasă Sfântul Martin este un exemplu important de arhitectură gotică în Alsacia. Deși mai este numită de către oameni Catedrala din Colmar, nu a îndeplinit acest rol decât 10 ani, la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Are o altitudine de 71 de metri, iar amplasarea strategică vă ajută să nu o puteți neglija, nici chiar dacă ați vrea 🙂
– La Maison des Tetes
Această casă, construită în 1609 în numele negustorului Anton Burger, este una dintre cele mai cunoscute din Colmar și a fost clasificată ca monument istoric încă din 1898. Anton Burger a fost negustor și a luat parte activă la viața orașului, mai întâi în calitate de consilier municipal, apoi a devenit primar. La sfârșitul secolului al XVI-lea a fost nevoit să fugă în Basel, unde a rămas până la sfârșitul zilelor sale, iar casa a fost vândută altui proprietar. Clădirea însă este cunoscută până astăzi datorită decorului neobișnuit, compus dintr-o abundență de figurine, peste 100 la număr. În clădire a funcționat un restaurant, iar în urma unei investiții importante acolo funcționează un hotel cu 21 de camere. Pe clădire se află o statuie dedicată confecționarului de butoaie din Alsacia, făcută de sculptorul Bartholdi în 1902. Statuia a ajuns acolo după ce clădirea a fost sediul Bursei de vinuri din Colmar.
– Casa Pfister
Casa Pfister a fost construită în 1537 pentru un pălărier bogat, pe nume Ludwig Schurer, și, în ciuda caracteristicilor sale medievale, este primul exemplu de renascentism arhitectural din Colmar. Numele vine de la familia care a restaurat-o și a locuit acolo între 1841 și 1892. Clădirea a devenit unul dintre simbolurile vechiului Colmar, datorită galeriei de lemn, picturilor murale care reprezintă scene biblice și seculare și construcției celor două etaje pe colț.
– Muzeele din Colmar
Unul dintre ele este Muzeul Bartholdi, însă deocamdată rămâne închis pentru vizitatori pentru un termen nedeterminat. Turiștii au acces doar în curte. Muzeul este de fapt amenajat în clădirea în care s-a născut sculptorul. Partea bună e că Muzeul Unterlinden este deschis. Iubitorii de artă trebuie neapărat să viziteze acest muzeu, pentru că aici se află Altarul de la Isenheim – o capodoperă a pictorului Matthias Grünewald de la începutul secolului al XVI-lea.
Atenție, să nu planificați să ajungeți la muzeu în zilele de marți, așa cum am făcut noi, pentru că e închis, la fel ca și în prima zi de joi a fiecărei luni. Intrarea se face, la fel, cu prezentarea unuia dintre cele trei tipuri de certificate (în aplicația «TousAntiCovid» sau pe hârtie), iar un bilet pentru adulți costă 13 euro, pentru studenții care au până la 30 de ani – 8 euro, iar pentru copii – gratuit. Se pot rezerva bilete și online.
– Mica Veneție (well, ne lămurim cu asta)
Mica Veneție i se spune unui cartier pitoresc din partea de sud a orașului, care este străbătut de râul Lauch. Comparația cu Veneția este, desigur, o hiperbolizare ca tehnică de marketing, pentru că nu există nicio legătură dintre cele două. Și asta nu face micul cartier de pe Lauch mai puțin atrăgător. Din contra, are un farmec specific lui, ce nu poate și nici nu trebuie comparat cu niciun alt oraș. Râul este traversat de două poduri fermecătoare, de unde pot fi admirate casele în stil Fachwerk. Tot în zonă se află piața acoperită din Colmar. Merită să intrați acolo, pentru că veți găsi o mare varietate de produse locale. Din piață, aveți acces către o terasă, direct pe canal. Scurte excursii cu barca de pe chei sunt disponibile, dar recomand să faceți acest lucru când este cald.
Gata. Hai pe Drumul Vinului din Alsacia!
Drumul Vinului din Alsacia se întinde pe o lungime de 170 km, pornind de la poalele munților Vosgi, prin podgoriile din Alsacia, și leagă Marlenheim în nord de Thann în sud. În regiunea Ribeauvillé-Riquewihr există 11 sate viticole care sunt străbătute de Ruta Vinului din Alsacia.
Riquewihr se află la doar 14 km de Colmar și, drept să vă spun, mi-a plăcut cel mai mult. Poate fi de vină faptul că mie îmi plac satele și orașele mici, compacte, care transmit emoție și poveste, iar Riquewihr mie exact asta mi-a transmis. Chiar dacă multe restaurante erau închise din cauza pandemiei, scaunele fiind cocoțate unul peste altul, acoperite de frunze ruginii, iar pe poartă era agățată pancarta „Închis” n-am reușit să simt tristețe. Pentru că e atât de multă culoare, localnicii forfotesc de multă treabă, pentru că mai țin magazinele deschise, turiștii forfotesc și ei, chiar dacă e frig și se ascund sub fulare și haine groase. În aer adie miros dulce îmbietor de prăjituri, magazinele de vinuri sunt deschise, chiar dacă nu se mai fac degustări, iar vizitatorii zâmbesc, căci la orice pas – de pe clădiri – suntem „monitorizați” de ursuleți de pluș și de tot felul de figurine agățate pe fațadele clădirilor colorate. Pentru a intra în centrul vechi, trebuie să lăsați mașina la una dintre parcările amenajate în sat sau pe locurile amenajate pentru parcare de pe marginea drumului. Parcările sunt destul de scumpe: 2,20 euro pentru o oră.
Ribeauvillé se află la doar la doar câțiva kilometri distanță. L-am găsit oarecum neglijat de turiști. Erau deschise mai puține magazine, dar mie mi s-a părut la fel de frumos. Ca să vă dau un motiv în plus să nu-l evitați, să știți că aici prețurile pentru dulciuri și alte gustări sunt mult mai accesibile. Din păcate degustările de vinuri nu au fost posibile în această perioadă, dar ca să nu plecăm cu mâna goală am luat un vin cu noi, să-l savurăm acasă 🙂
Pentru perioada caldă recomand să urcați la Castelul Saint-Ulrich. E „cocoțat” pe cel mai înalt punct din apropierea satului (528 de metri), așa cum îi șade bine unui castel. Aproape la orice pas se „ițește” de printre clădirile vechi și străduțele înguste, așa că n-ai cum să-l ratezi.
Lista satelor fermecătoare de pe Drumul Vinului e mult mai lungă. Dacă mergeți cumva în primăvară, atunci e bine să nu ratați Kaysersberg, Eguisheim, Obernai sau Thann.
– Colmar: Unde te cazezi
Noi am ales să stăm la Les Appartements Saint Nicolas, o locație evalută cu 4 stele din centrul orașului. Apartamentele sunt pur și simplu enorme. Noi am ales apartamentul de la mansardă. Ne-a plăcut în primul rând … prețul 😀 Mult mai ieftin decât multe alte locații (inclusiv din România). Două nopți ne-au costat 105 euro, am avut self check-in, nu ne-am intersectat cu gazda, am avut intimitate șiiii… o priveliște suberbă spre biserica Saint-Martin, cu acoperișul plin de porumbei, dar și spre biserica protestantă Saint-Matthews. Acum, că începe Târgul de Crăciun s-ar putea ca prețurile să se dubleze, de aceea planificați-vă bine bugetul. Am avut o bucătărie dotată cu de toate, inclusiv mașină de spălat vase și cuptor de gătit. Totul a fost curat, iar în baie – o cadă imensă 🙂
– Parcare în Colmar
Dacă veniți cu mașina, ați putea avea cu o bătaie de cap în plus, pentru că prețurile tind să fie inaccesibile chiar și pentru localnici. Dar întotdeauna există soluții. Noi am găsit (și vă recomandăm și vouă) o parcare gratuită în Colmar la mai puțin de 1 kilometru de centru. Sunt suficiente locuri. Este o parcare amenajată, iar accesul de acolo către centru este destul de facil – în 10 minute la pas lejer sunteți în centru. Dacă totuși sunteți gata să plătiți pentru o parcare în zona centrală, sunt mai multe opțiuni, iar în cazul în care alegeți parcarea de lângă Biserica Saint-Martin, trebuie să știți că în zilele de joi și sâmbătă se organizează târguri, iar parcarea trebuie să fie eliberată de mașini. Dacă nu sunteți informat, riscați să fie ridicată de Poliție, așa că grijă mare.
– Unde mănânci în Colmar
Răspunsul simplu e „La Bucătărie” 🙂
Colmarul nu este o destinație ieftină, poate de aceea o idee ar fi să te depărtezi puțin de centru. Poate chiar să mănânci undeva în afara orașului. La Restaurantul Le Schlossberg din Zellemberg găsiți și masă, și casă 🙂 (au camere de închiriat). Merită să dați o fugă până acolo pentru un foie gras și un pahar de vin de Alsacia.
Sper că v-am făcut poftă de o escapadă 🙂
Drumuri bune să aveți!