Samuel von Brukenthal a fost unul dintre guvernatorii Transilvaniei din sec. al XVIII-lea. În acest an se împlinesc 300 de ani de la nașterea lui. A fost un progresist, o minte strălucită, de o rară inteligență, iubind arta și cultivând-o acasă la el. A fost secretarul împărătesei Maria Tereza pe care, se spune, a iubit-o în taină. La Avrig își construiește Palatul Brukenthal – o copie în miniatură a maiestosului Schonbrunn din Viena. În timpul comunismului va ține loc de sanatoriu.
► Palatul pe care l-a construit în Sibiu a devenit muzeu public încă în 1817, unul dintre primele muzee din Europa. Dar unele colecții de artă au fost deschise publicului încă din 1790, cu trei ani înaintea inaugurării Muzeului Louvre.
► Începând cu anul 1999 palatul și terenul care-l înconjoară au intrat în proprietatea Fundației Samuel von Brukenthal, iar în ultimii ani se fac investiții enorme pentru ca palatul să-și recâștige frumusețea de altădată.
► În prezent, în componența palatului intră și Vila Rozalia, o casă de oaspeți cu o istorie incredibilă. Venind la Avrig nici nu m-am gândit că voi afla, începând de la această vilă, istoria a cel puțin patru generații de oameni de o înaltă cultură, nesupuși, dârji, loviți de tragedii umane greu de închipuit.
Dragă cititor, ai în față prima parte a unui text lung.
Dar nu te las să te plictisești. De obicei, locurile pe care le vizităm sunt martori muți ai vremurilor. Obișnuim să apreciem ce ne permite ochiul să vedem. Dar rămân în tăcere atât de multe lucruri pe care nu le vom afla niciodată…
Dincolo de toate, sunt destine umane. Sunt oameni care au iubit, au suferit tragedii, au construit și au văzut totul năruit peste noapte. Oameni care au influențat felul în care studiem astăzi, cum arată orașele noastre astăzi, ce cultură avem. Sunt oameni care au luat cu ei secrete în mormânt. Iar istoria nu ne va mai da ocazia să-i întrebăm – oare cum a fost cu adevărat? De această dată vă aducem, dincolo de locuri demne de vizitat, istorii ale oamenilor din spatele lor. Și dacă despre baronul Samuel von Brukenthal s-a scris atât de mult, despre istoria zbuciumată a familiei Rozaliei sigur nu veți găsi informații disponibile. De aceea mă bucur să pot împărtăși cu voi tot ce am aflat la Avrig.
Să începem cu începutul.
De ce trebuie să știi cine a fost Samuel von Brukenthal și de ce are un palat la Avrig?
Samuel von Brukenthal (26 iulie 1721 – 9 aprilie 1803) s-a născut la Nocrich. Este un cătun aflat la 35 km de Sibiu. Tatăl lui a fost jurist, iar mama provenea dintr-o familie aristocratică. A studiat istoria, dreptul, filosofia și teologia la Jena și Halle, devenind și membru al francmasoneriei. Samuel Brukenthal a fost interesat de inovație, modernitate, știință și tehnologie, artă, cultură, literatură, diplomație etc. A fost una dintre cele mai importante personalități ale vremii.
Cariera sa a atins apogeul după ce reușește să o convingă pe împărăteasa Maria Tereza a Austriei că merită atenția ei. Ar fi intrat la ea în audiență pentru prima dată în anul 1753. Avea rolul de a înființa un secretariat pentru națiunea săsească. Ceea ce a reușit și chiar mai mult – în anul 1762 împărăteasa Maria Tereza l-a înălțat în rangul de baron. În 1765 a fost numit șef al Cancelariei Curții, în anul 1772 – șef al Cancelariei Provinciei, iar în anul 1777 a fost numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei. A fost singurul sas transilvănean care a ajuns la o funcție atât de înaltă.
Palatul Brukenthal din Avrig versus Palatul Schönbrunn din Viena
A avut una dintre cele mai valoroase biblioteci de corespondență cu Voltaire. Cât activează la Viena, colecționează picturi și, în timp, deține una dintre cele mai valoroase colecții particulare din acel moment. Fiind la Viena și-a alcătuit o impresionantă colecție de pictură. Aceasta a fost apreciată încă din 1773, în „Almanach von Wien”, drept una dintre cele mai valoroase colecții particulare aflate la Viena în acel moment.
Numit guvernator al Transilvaniei, revine la Sibiu, construiește un palat în stilul barocului târziu. La Avrig, își face o reședință de vară. Dacă la Sibiu construiește un palat pentru cultură, istorie, care să adune împreună „beau monde”-ul transilvănean și european, la Avrig amenajează un palat pe modelul Schönbrunn-ului vienez. Palatul Brukenthal va fi înconjurat de numeroase grădini. Aici se vor regăsi tot felul de soiuri de plante rare. La Sâmbăta de Sus înființează o herghelie cu rase noi de cai.
La 50 de ani baronul a rămas văduv. După moartea soției sale – Sofia Katharina – se retrage la Avrig, în solitudine. Baronul a avut o singură fiică, dar care a murit mult prea devreme. Nu s-a mai recăsătorit.
Iubirile secrete ale Baronului von Brukenthal
Samuel von Brukenthal ar fi iubit-o în secret pe Maria Tereza, împărăteasă care a avut o viață zbuciumată. Aceasta a născut 16 copii, timp în care a trebuit să-și apere imperiul. Istoricii au descris-o ca pe o femeie frumoasă, cu părul blond și ochi albaștri, cu zâmbet fermecător. Totuși, presupusa relație amoroasă dintre cei doi nu a fost demonstrată niciodată.
De asemenea, în Avrig se vorbește și acum că baronul ar fi fost vizitat la palat de o femeie. Era de o frumusețe extraordinară. Se întâmpla după ce baronul s-a retras la Avrig. Numele acelei misterioase femei nu se știe. Oamenii însă spun că la scurt timp, ea i-a născut baronului un fiu. Acela ar fi fost nimeni altul decât Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească. Totuși, acest lucru n-a fost recunoscut niciodată. Oficial, părinți ai lui Gheorghe Lazăr sunt menționați țăranii liberi Gheorghe și Maria Lăzăroaie. Baronul s-ar fi îngrijit ca Gheorghe Lazăr să obțină cea mai bună educație la Viena. Însă nici acest lucru nu este susținut de dovezi. Baronul a murit în 1803, când Gheorghe Lazăr avea 24 de ani. Însuși Lazăr a murit foarte devreme, la doar 44 de ani.
Un detaliu important, în Piața Mare din Sibiu se află acum statuia lui Gheorghe Lazăr. Din acest an, în piață va fi instalată și statuia baronului, a presupusului său „tată”.
Ce puteți face la Palatul Brukenthal?
O mulțime de lucruri. În primul rând, admirați castelul cu grădinile ce-l înconjoară. Clădirea palatului are intrare fie din strada Gheorghe Lazăr, fie pornind dinspre orangerie, către fântâna barocă, în sus, pe scări. Palatul baroc este clădirea dominantă a reședinței de vară. Este situat pe o terasă de 12 metri deasupra Văii Oltului. Ansamblul cuprinde și două anexe fără etaj. Planul în formă de U este orientat, așa cum se obișnuia, nu înspre stradă, ci înspre parc.
La parterul palatului este deschisă o expoziție permanentă cu obiecte săsești din Transilvania. Colecția numără peste 1.000 de obiecte adunate în ultimii 30 de ani. Majoritatea provin din casele abandonate ale sașilor care au plecat în Germania după 1989. Puteți admira mobilă veche din lemn, pictată, tablouri, o colecție de fotografii de epocă, veselă pictată, haine, țesături, broderii, lăzi de zestre.
În una dintre anexe se mai păstrează o colecție de haine de epocă, obiecte de vânătoare, tacâmuri, steaguri. Aveți voie să îmbrăcați hainele care vă plac cel mai mult și să faceți fotografii.
Evident, am profitat și noi de această ocazie. Deși se vede că ni-s cam măricele ținutele 🙂 nouă ne-a plăcut experiența. Preponderent, hainele sunt din stofe de catifea, in, bumbac, înfrumusețate cu dantele, cusături ornamentale, pietre, lanțuri sau monede.
Grădinile de la Palatul Brukenthal
Până la moartea baronului Samuel von Brukenthal, parcul cu grădinile sale însumau 8,3 hectare. Inițial, aici erau amenajate o grădină cu plante decorative, grădina triunghiulară, grădina cu fazani, grădina englezească și grădina olandeză. Baronul s-a îngrijit să aducă la palat cel puțin 650 de plante locale, dar și exotice. Astfel, în frumoasele grădini se regăseau lămâi, portocali, smochini, copaci de migdale, nucșoară, oleandru, dafin, aloe, arbori de cafea. Nu uitați că vorbim de un trecut de două secole jumătate.
Din păcate, o parte din plantele care existau pe vremea lui Brukenthal au dispărut astăzi. Au supraviețuit doar arborii de lalea (tulipanii) care au și ei o vechime de peste 250 de ani. Din complexul sistem de apă care brăzda parcul, au mai rămas acum Pârâul Morii, despre care odinioară se dusese vestea că ar fi fost tămăduitor, fântâna barocă și izvorul cu cap de șarpe.
Orangeria, regina nopții și ananasul de Avrig
Orangeria s-a păstrat cel mai bine dintre toate locațiile. Astăzi aici este restaurantul și camerele de cazare. În anul morții lui Brukenthal aici existau 1058 de copaci de lămâi 104 de portocali amari. Aici se regăseau numeroase specii de peri, meri, caise. Ananasul era o cultură cu totul specială, foarte iubită la palat. O atracție deosebită era Regina Nopții. Este o specie rară de cactus (Cereus splendens), care înflorește o singură dată pe an, pentru o singură noapte. Aici, în afară de clădirea de bază, existau alte două construcții din sticlă și o seră. Tot în orangerie erau camerele de dormit ale angajaților.
În afară de legume și fructe exotice, Brukenthal a cultivat cartoful și trifoiul, care nu erau populare atunci în zonă. A avut și o crescătorie de bivoli.
După cel de-Al Doilea Război Mondial Palatul Brukenthal și întreg ansamblu a fost naționalizat şi statul a amenajat aici un sanatoriu pentru boli profesionale. La Avrig nu veți vedea sigur un palat vienez. Nu încă. Dar se află în restaurare. Și fiecare bănuț, inclusiv cei lăsați de Dumneavoastră, vor merge la restabilirea unei istorii de peste două secole. Și este mare lucru. Vizitați Avrigul, dacă aveți posibilitatea, căci astfel puneți umărul la dezvoltarea acestui minunat loc.
Cazare la Palatul Brukenthal. Prețuri
Există cinci camere duble, opt camere lux și un apartament. Toate sunt amenajate acum în orangeria de altă dată. O cameră dublă VIP costă 300 de lei, la mansardă – 250 lei, iar o suită de familie VIP – 350 de lei.
Dar mai există o opțiune: de a vă caza la Vila Rozalia care se află chiar peste drum de palat. Vila face parte din complexul palatului de 4 ani, respectiv este gestionată de același administrator. Vila și-a păstrat însă denumirea și, astfel, istoria sa distinctă, aparținând timp de secole unei familii importante din Avrig.
Cine a fost Rozalia și care sunt secretele și istoria acestei vile – totul povestim în acest articol.
Până atunci, dacă încă nu l-ați văzut, vă invităm să descoperiți Castelul Haller și să aflați istoria unei reconstituiri de excepție, pusă în operă de două femei.
Sau puteți face o vizită, deocamdată virtuală, prin patru sate din Transilvania, unde să descoperiți patru biserici fortificate, păstrate până în prezent.