În Transilvania merită să oprești în fiecare sat. Poți afla multe istorii sau cazuri impresionante care s-au întâmplat în decursul veacurilor. Nu neapărat povești. (O să vă povestim în curând despre un loc care ne-a impresionat anume prin istoria pe care am descoperit-o acolo, în care o să aflați ce legătură are Avrig, din județul Sibiu, cu Chișinăul). În recentul nostru weekend în care am descoperit un loc minunat de cazare în satul Cloașterf, am ales să oprim prin câteva sate din Transilvania care ne-au atras prin bisericile lor fortificate – adevărate monumente de arhitectură.
Biserica fortificată de la Biertan-Sit UNESCO
Principalul obiectiv turistic din Biertan este biserica fortificată – probabil, cea mai cunoscută din țară. A fost construită la începutul secolului XVI sub forma unei biserici-hală în stil gotic târziu și face parte din patrimoniul UNESCO din anul 1993.
Aceasta şi-a păstrat aspectul până în zilele noastre, iar elementele din interior sunt valori inestimabile a căror poveste merge cu secole în urmă. De cum intraţi în biserică privirea vă va fi luată de impozantul altar cu cele 28 de scene pictate, amvonul din secolul XVI, stranele realizate artistic în relief plat etc. Accesul în cetate se face printr-o scară acoperită ce trece pe lângă Turnul Paznicului (azi o mică librărie e amenajată aici), iar la capătul scării, în faţa bisericii se află o piatră mare pe care, demult, erau aşezaţi toţi răufăcătorii pentru ca întreaga comunitate să îi recunoască – adică erau executați.
Programul de vizitare este următorul:
Aprilie, mai, septembrie, octombrie:
zilnic: 10:00-17:00, pauza de masă 13:00-14:00
Iunie-august:
zilnic: 10:00-19:00, pauza de masă 13:00-14:00
Noiembrie-martie:
Marți-Duminică: 11:00-15:00
Intrarea costă 15 lei pentru o persoană.
Localitatea Biertan a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1283. De-a lungul istoriei sale Biertanul a fost o localitate importantă în regiune – își disputa locul chiar cu Mediaș sau Șeica Mare. Spre exemplu, în 1519 a avut loc o dispută între Mediaș și Biertan pentru alegerea judelui regal; în 1532 Biertan număra 345 de gospodari în timp ce în Mediaș erau doar 286. Biertan a fost timp de 295 de ani reședință episcopală. În Biertan exista o baie publică; o moară de hârtie etc. Înțelegi că istoria localității și a locuitorilor săi, în general, a fost una zbuciumată numai dacă citești date cronologice scurte, nemaivorbind de detalii. Astăzi, este un centru comunal liniștit, cu țărani care muncesc în fiecare zi, iar seara beau bere la terasele deschise în centru de micii antreprenori pentru a-i adăposti pe turiști.
De asemenea, comuna Biertan este inclusă în rețeaua de trasee de biciclete și drumeție Podișul Hârtibaciului – Târnava Mare, realizată de Asociația Mioritics și WWF Romania. Traseele de biciclete trec prin mai multe sate din Transilvania.
Sate din Transilvania – Biserica fortificată din Saschiz
Potrivit autorităților locale de aici, Saschizul s-a dezvoltat pe structura unei aşezări neolitice, definindu-şi o formă trainică de habitat în epoca bronzului. Prima atestare scrisă a localității apare în anii 1308-1310. În prezent, comuna este situată în județul Mureș, este alcătuită din trei sate (Saschiz, Mihai Viteazu şi Cloașterf) şi are o populaţie de 2.048 de locuitori. În zonă au mai rămas aproximativ 70 de saşi, în marea lor majoritate persoane în vârstă.
Biserica evanghelică fortificată, atracția turistică a satului, a fost construită la sfârşitul sec. XV. Dacă veți ajunge aici după un city-break în Sighișoara, veți avea impresia unui deja-vu: turnul bisericii seamănă vizibil cu Turnul cu ceas din Cetatea Sighişoarei. Turnul de apărare, transformat în clopotniță în anul 1677, a fost distrus aproape în întregime de un incendiu. Aspectul pe care-l are astăzi se datorează refacerii sale din anul 1832.
Și această fortificație a fost inclusă în patrimoniul UNESCO – s-a întâmplat în anul 1999.
Programul de vizitare este următorul:
Marți-Miercuri: închis
Luni-Joi-Vineri-Sâmbătă-Duminică: 11:00 – 15:00
Puteți suna la numărul de telefon +40744179039 pentru precizări.
De asemenea, aflându-vă în Saschiz veți observa pe dealul din partea vestică a satului ruinele unei cetăți – Cetatea ţărănească. Este încă o urmă a frământărilor epocii medievale din această zonă. Aceasta a fost ridicată în secolul al XIV-lea pentru a proteja de invazii pe locuitorii din Saschiz şi din alte şase comune alăturate, care au ajutat la construirea ei.
Biserica fortificată de la Richiş
Localitatea Richiș face parte din comuna Biertan din anul 1961. Denumirea germană a satului era „Reichesdorf”, adică „satul bogaților”.
„Și știți de ce era așa? Pentru că aici se făcea cel mai bun vin din țară. Vinul de Richiș era vestit în toată lumea, plecau vagoane întregi la București, la Budapesta și chiar la Constantinopol, unde turcii îl beau pe ascuns. Pe urmă au venit comuniștii și s-a năruit totul. Erau pline de struguri dealurile astea. Acu, doar ce mai avem prin grădină, dar vinul la fel de bun a rămas”, povestea în anul 2014 Johann Schaas, 81 de ani, unul din puținii sași rămași în sat, pentru revista Formula AS.
Astăzi nu ai spune că satul ar aparține unor bogați, deși depinde ce înțelege fiecare prin „bogați”. În schimb, are oameni muncitori – cel puțin într-o scurtă plimbare asta sugerează prezența utilajelor agricole pe la porți, cu roțile pline de noroi – semn că s-au întors de pe dealuri.
Impunătoarea biserică fortificată pune Richișul pe harta tuturor traseelor turistice cu sate din Transilvania. Iniţial, aici a fost construită o mănăstire cisterciană. Ulterior, adică prin anii 1400, a fost transformată în biserică catolică. Cultul evanghelic a fost impus la Richiș în perioada 1540-1550. Zidul de fortificaţie a fost adăugat prin preajma anului 1500. Intrarea pe teritoriul bisericii se face prin turnul-clopotniță, în care se spune că a existat cândva și un ceas, iar în biserică se intră pe sub portalul deasupra căruia este sculptată scena răstignirii, reluată pe altar.
Citisem anterior că interiorul bisericii este plin de motive zoomorfe, vegetale şi antropomofe inedite, captivantă fiind figura așa-numitului „om verde” văzut în diverse ipostaze, „drăcuşori” după cum îi numeşte Schaas. Se zice că „omul verde” era la origini o zeitate păgână. Cu toate acestea reprezentarea sa apare în foarte multe biserici ca întruchipare a vitalităţii, fertilităţii pământului, întoarcerii la natură. Este posibil ca, locuitorii din Richiş să fi reprezentat rodnicia solului prin imaginea „omului verde” – potrivit legendelor locale.
Dacă ajungeți în Richiș, să știți că nu există un orar de vizitare. Cel mai bine este să o sunați din timp pe doamna Anna Gherghely la telefonul +40 745 280 146.
Sate din Transilvania – Biserica fortificată din Pelișor
Pelișor este un sat din comuna Bârghiș, județul Sibiu. Satul ne-a atras atenția prin biserica sa fortificată, aflată pe un deal, dar și printr-o clădire abandonată de la capătul satului, pe care am deslușit inscripția: „Moara țărănească Reazim Pelișor”.
Biserica a fost construită în secolul al XV-lea ca o biserică hală fără turn. Fortificația a fost ridicată la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea, împreună cu patru turnuri de apărare. În prezent se mai păstrează doar impunătorul turn de poartă. Construcţia păstrează încă o serie de sisteme defensive, precum guri şi şliţuri de tragere. Interiorul bisericii este dominat de altarul neoclasic alb-auriu din 1832. În schimb, orga în stil baroc târziu a fost mutată după restaurare în biserica evanghelică din Bucureşti.
Când am ajuns în Pelișor deja se înserase. Nu era foarte clar pe unde putem să ne apropiem de fortificație. Unul dintre localnici, care tundea iarba în apropiere, ne-a răspuns că „nu e cine știe ce”. Am mai menționat asta, dar o să repet – și Pelișor este astăzi un sat liniștit. Parcă timpul e oprit în loc. Spre deosebire de zbuciumările prin care a trecut: dispute cu Biertanul în privința pământurilor; interzicerea părăsirii localității fără ca cel care dorește să o părăsească să renunţe și la întreaga sa proprietate; incendiu de la sfârșitul sec. XVIII care a distrus o parte din sat etc.
Cei care doresc să viziteze biserica sunt rugați să sune în prealabil la familia Pop, care păstrează cheile de la intrare: +40 770 263 851.