Grecia continentală este una dintre destinațiile europene preferate de turiștii din România din mai multe motive. Se ajunge relativ ușor cu mașina; nici măcar nu este nevoie de transfer cu feribotul pentru a te bucura de priveliști frumoase, apă cristalină și mâncare bună. Peninsulele Kassandra și Sythonia din regiunea Halkidiki sunt o soluție perfectă pentru cei care nu-și doresc să se rupă de continent. În septembrie 2020 noi am fost Grecia să descoperim cât mai multe plaje din Sythonia. De acolo ne-am continuat vacanța pe insula Milos.
Dacă nu ați citit despre experiența noastră de pe insula Milos, găsiți articolul în linkul de mai jos:
Drumul până în Sythonia
În Sythonia se ajunge relativ acceptabil cu mașina din România. Noi am parcurs din Sibiu puțin peste 910 kilometri în aproximativ 13 ore. Cel mai complicat traseu este cel de pe teritoriul României; din păcate, de fiecare dată suntem nevoiți să spunem asta. Cu excepția cazului când plecăm în vest. Suntem pur și simplu fericiți că intrăm pe autostradă chiar de la Sibiu; cu o întrerupere de 13 kilometri la Deva ajungem în alte state europene numai pe autostradă. Înspre est sau sud însă devine obositor și enervant pe alocuri; drumul este îngust și foarte aglomerat, inclusiv cu transport de mare tonaj.
Dacă porniți la drum din nordul României sau din Republica Moldova probabil va trebui să faceți un popas. În Bulgaria poate. Recomandarea noastră este să nu conduceți supraobosiți.
Aceasta a fost a doua noastră călătorie în Grecia. Prima dată am ales să mergem pe la vama Giurgiu, de data aceasta am traversat pe la postul vamal Calafat. Mulți fac primul popas în Veliko Tarnavo, dar dacă rezistați, faceți un popas în Sofia; astfel nu veți vedea doar litoralul, ci și una dintre cele mai vechi capitale din Europa. Sofia este, din păcate, neglijată de mulți turiști care vara se concentrează pe litoral, iar iarna – pe destinațiile montane.
Top plaje din Sythonia
În Sythonia sunt 76 de plaje. În timpul pe care l-am avut la dispoziție am încercat să vedem cât mai multe dintre ele. O să încep cu cele mai populare plaje din peninsulă, dar asta nu înseamnă că anume acestea ne-au plăcut și nouă cel mai mult. Vom menționa avantajele și dezavantajele pentru fiecare.
Sythonia: Plaja Karidi
Plaja Karidi este una dintre cele mai căutate plaje din Sythonia. Apa azurie și nisipul fin sunt ca un magnet pentru mii de oameni care aleg să vină aici. Există doi factori determinanți – nisipul este foarte fin, iar apa nu este deloc adâncă. Veți merge și 50 de metri de la mal, iar apa abia va ajunge la brâu. Ceea ce o face o plajă sigură pentru copii. Al doilea factor determinant este fâșia forestieră de-a lungul plajei care asigură adăpost în zilele toride. Plaja nu este organizată, așa că nu veți găsi umbrele și șezlonguri. Accesul se face ușor din Vourvouru. Chiar lângă plajă există un local unde puteți mânca. Vara trecută am înfulecat Gyros, dar în septembrie 2020 era închis din cauza pandemiei.
Ce nu ne-a plăcut nouă este că plaja este supra aglomerată chiar și în extrasezon. Din păcate, aglomerarea înseamnă și multă murdărie. Deși există locuri de parcare suficiente la aproximativ 300 de metri de plajă, mulți turiști aleg să parcheze mai că la doi metri de la intrarea în apă. În consecință, aerul devine murdar din cauza noxelor, se face mult praf și chiar nu e deloc plăcut să faci baie de soare lângă o parcare imensă de mașini.
Plaje din Sythonia: Portokali sau Kavourotripes
Plaja Portokali sau Kavourotripes reprezintă, de fapt, mai multe plaje mai mari și mai mici care se întind pe mai mulți kilometri de coastă. Spectacolul de culori, dat de apa cristalină și amplificat de stâncile albe, este cu adevărat memorabil. Apa este de un verde-albastru incomparabil și foarte transparentă, iar nisipul este fin ca o pudră. De aici, se vede cu ușurință muntele Athos, ceea ce îi intensifică frumusețea. Este de înțeles de ce aici, chiar și în afara sezonului, este greu să găsești măcar și un loc pentru un prosop pe una dintre cele mai incomode stânci.
Plaja principală este organizată de un bar pe plajă și este supra aglomerată cu șezlonguri și umbrele. Dar nu este deloc spațioasă, așa că de la orele dimineții riscați să nu mai găsiți niciun loc. Oamenii continuă să se înghesuie până când stâncile din jur sunt acoperite de turiști care fac plajă în aproape fiecare crăpătură. Chiar așa este, fără nicio exagerare. Accesul către plajă este puțin mai dificil; de la Vourvourou conduceți spre Sarti aproximativ 23 de km după care veți vedea indicatoarele pentru plaja Portokali. Aproape de drum există o parcare amenajată, iar de acolo aveți câteva minute de mers pe jos către plajă.
Recomandări pentru Portokali
Ne-a plăcut cu adevărat apa foarte curată și muntele Athos, văzut din depărtare. Ce nu ne-a plăcut categoric a fost murdăria și aglomerarea. Pentru că plaja principală era aglomerată, oamenii s-au extins ușor-ușor către plaja de nudiști, care este chiar alături. Așa s-a făcut că familii cu copii au invadat spațiul nudiștilor și părinții nu vedeau nicio problemă în faptul că fetițele de câțiva anișori vedeau bunei goi pușcă.
Am încercat să mergem de-a lungul coastei în căutarea unei plaje mai retrase, ceea ce ne-a obligat să intrăm în fâșia forestieră unde sunt campați turiștii cu rulote. E o mizerie acolo de te apucă inima de jale, putoare de excremente, gunoi aruncat la întâmplare. În concluzie, vă recomandăm să mergeți la Portokali de foarte dimineață. Până se aglomerează puteți înota în voie și face snorkeling. Chiar se merită să vă treziți mai dimineață pentru un asemenea loc.
Plaje din Sythonia: Sarti și Toroni
În Sarti am găsit probabil una dintre cele mai bine organizate plaje din Sythonia, etichetată cu „steagul albastru”; este generoasă ca spațiu, astfel că oricât de aglomerată ar fi, oricum găsiți un spațiu doar pentru voi. Aici turiștilor nu le lipsește nimic; există numeroase opțiuni de restaurante și baruri. Multe baruri pun la dispoziție șezlonguri, umbrele, sporturi organizate pe plajă, sporturi nautice, inclusiv scufundări. Accesul este extrem de facil, în plus nu puteți găsi o vedere mai bună sau mai apropiată a Muntelui Athos decât de aici.
Nu există ceva neapărat care să nu ne placă, așa că puteți încerca cu încredere această locație.
Plaja Toroni este, de asemenea, etichetată cu „steagul albastru” și este foarte bine organizată. Există dușuri, urne de gunoi (ceea ce e chiar important) dar și restaurante și baruri de-a lungul plajei care este de-a dreptul imensă. Din acest motiv nu devine aglomerată aproape niciodată. Fiind amplasată chiar în oraș, lângă drum, plaja Toroni nu intră în categoria celor extraordinare, cu landscape memorabil. Dar nouă ne-a plăcut, pentru că devine rar aglomerată, apa este curată, la fel și plaja. Am revenit aici aproape în fiecare zi pentru a ne bucura de liniște, după escapadele noastre mai mult sau mai puțin reușite din zone greu accesibile.
Plaje din Sythonia greu accesibile
Sunt câteva plaje din Sythonia care nu intră în circuitul turistic; sunt mai greu accesibile și astfel nealterate de turismul de masă. În cazul în care decideți să ajungeți la aceste plaje, cea mai mare rugăminte este să păstrați curățenia și să nu invadați spațiul personal al localnicilor:
Heart Shaped Beach
Cea mai faină plajă de care sunt atașată sufletește este Heart Shaped Beach, în partea de est a peninsulei. Nu este o plajă amenajată, iar accesul se face mai dificil. La ieșirea din Sarti spre nord veți vedea o stație PECO pe dreapta, de acolo conduceți aproximativ 1,7 km, când o să observați pe dreapta un spațiu unde puteți lăsa mașina. Pe harta de la Google acolo se află o cărare ce duce spre „Mount Athos View”. Nici în 2019, nici în 2020 nu exista niciun indicator acolo. Nu încercați să intrați pe acea potecă, pentru că e dezastruoasă, lăsați mașina la marginea drumului.
Când porniți spre plajă nu mergeți pe poteca spre „View”, ci pe marginea șoselei aproape 80 de metri, după care – pe cărarea ce vă va duce spre plajă (țineți partea dreaptă când mai apar cărări).
Este al doilea an când alegem să venim la această plajă și de fiecare dată am aceleași emoții pozitive. Privită de pe stânci, plaja chiar are forma unei inimi. De fapt, este un golf mic separat printr-un perete de piatră. Apa este perfectă, iar locul – recomandat pentru snorkeling. Și de aici aveți o vedere exclusivă către muntele Athos. De cele mai multe ori – cu siguranță, nu în mijlocul sezonului estival – veți avea plaja doar pentru voi și veți putea înota departe de ochii curioșilor. Numai printre peștișori 🙂
După cum se vede în această fotografie, plaja a fost câteva ore doar pentru noi.
Heart Shaped Beach, plajă nud pentru localnici
Această plajă este preferată și de localnici, pe unii dintre ei i-am întâlnit al doilea an la rând. Să nu vă speriați, aici localnicii fac plajă nud, indiferent de vârstă. Și nu se vor sinchisi de voi, chiar deloc. Sunt destul de dezinhibați; atunci când nu fac snorkeling le place să se plimbe goi pe plajă sau să stea întinși pe stânci. Știu însă să nu invadeze spațiul personal al nimănui. Nu vă vor stânjeni cu priviri curioase, numai dacă aveți trei picioare sau ceva :))). Dacă porniți la Heart Shaped Beach aveți grijă să aveți ceva de ronțăit cu voi, multă apă, o umbrelă și papuci de apă. Și aveți grijă să nu lăsați murdărie pe plajă, este cea mai mare rugăminte.
Secret Beach
Este o plajă cu acces dificil. Dar dacă sunteți echipați cu un 4×4 (o condiție obligatorie) multă răbdare și dorință de izolare, you can give it a try.
Cum ajungi? Dacă luăm ca punct de reper același Sarti, atunci până la plajă sunt exact 30 de km. Ca timp o să vă ia însă aproape o oră, pentru că ultimii 2 km sunt dezastruoși. Puteți lăsa mașina lângă o stână de capre, cel puțin așa am făcut noi, iar decizia s-a dovedit a fi corectă. Apoi mai mergeți aproximativ 300 de metri unde se desparte drumul, continuați pe partea stângă. De sus, plaja va deveni vizibilă.
Marathias Beach
Aproape de această plajă se găsește și Marathias, o plajă ocupată practic de localnici. Partea opusă a ei este însă liberă, cu o plajă foarte mică, din pietre mici, însă destul de comodă. Noi în cele din urmă am ajuns și acolo, însă nu recomandăm din cauza accesului; trebuie să mergeți prin mărăcini și iarbă ca să coborâți de pe deal.
Dacă sunteți ca și noi, dornici de experiențe noi, de izolare, de plaje sălbatice, fără steag albastru, șezlonguri și cocktailuri servite la minut, s-ar putea să merite efortul.
BONUS: Parthenonas – satul istoric, cu vedere spectaculoasă deasupra mării
Leneveala dulce, sub razele soarelui și băile în apele calzi și azurii sunt ademenitoare, dar ce-ați spune de o priveliște de-asupra mării, dintre case istorice și plantații enorme de măslini? Încercați o călătorie de o zi în satul istoric Parthenonas.
Amplasat la o înălțime de 350 de metri deasupra mării, în muntele Itamos, Parthenonas este un sat istoric cu câteva case frumos conservate de arhitectură macedoneană care se disting prin caracterul său autentic și tradițional. În urmă cu 50 de ani locuitorii au părăsit satul pentru a găsi un loc de muncă în Neos Marmaras, devenind astfel un sat fantomă.
Numai după ce Guvernul i-a acordat titlul de sat protejat, iar presa a scris despre frumusețile acestui loc, mai mulți turiști străini au cumpărat case aici și i-au redat o a doua șansă. Satul a câștigat o nouă viață – multe case vechi au fost restaurate. Au fost deschise câteva pensiuni, taverne, un muzeu și se organizează evenimente culturale în aer liber. Noi am reușit să ajungem aici la cină și regret că nu ne-am făcut mai mult timp pentru acest loc minunat, care a trecut cele mai nemiloase teste – al timpului și al depopulării.
În Parthenonas am luat cina cu o vulpe
Parthenonas este ușor accesibil cu mașina din orășelul Neos Marmaras, la o distanță de aproximativ 6 kilometri. Drumul șerpuit trece printr-o plantație de măslini, iar în timp ce urcați, peisajele devin tot mai încântătoare.
Noi am oprit la terasa To Steki, de unde am putut urmări apusul. Tot aici am mâncat cea mai gustoasă carne gătită în stil tradițional.
Cum credeți, cine ne-a vizitat, cerșind gustoșenii? O frumusețe de vulpe care nu s-a sinchisit să se plimbe printre mese, convinsă că cineva se va împărți neapărat cu mâncarea din propria farfurie. Gazda ne-a explicat că vulpea vine des să caute mâncare, astfel că cei de-ai casei s-au obișnuit cu prezența ei.
Deși am reușit să vedem puține locuri până a înnoptat de-a binelea, Parthenonas rămâne unul dintre locurile noastre preferate din Sythonia. Nu admiteți aceeași greșeală pe care am făcut-o noi – planificați-vă cel puțin jumătate de zi pentru a vizita satul Parthenonas.