Zagreb, fără vreun motiv întemeiat, este neglijat adesea de turiști. Se întâmplă, pentru că foarte mulți vin cu scopul de a descoperi litoralul croat. Dacă ajungeți în Zagreb, reduceți din viteză, poposiți măcar o noapte și descoperiți la pas acest minunat oraș. Nu-i lipsește nimic, să ne credeți pe cuvânt – arhitectură, piețe mari, biserici cu o bogată istorie, cu oameni frumoși. Merită să stați măcar o zi în Zagreb. Cel puțin o zi.
Zagreb – traseu, timp de deplasare
De la Sibiu până la Zagreb am ajuns cu mașina în 9 ore. În total, am parcurs aproape 900 de kilometri. Cu excepția a 13 kilometri dintre Coșevița și Margina (secțiune dintre Deva și Lugoj), am condus doar pe autostradă. Astfel, traseul a fost ușor. Fiind pandemie, pe teritoriul Ungariei a trebuit să urmărim cu atenție stațiile de alimentare unde avem voie să oprim. Restricțiile se aplică numai celor care tranzitează Ungaria.
De regulă, pe panourile LED șoferii pot vedea peste câți km urmează stația unde pot să oprească. Pentru alimentare sau odihnă. Pe indicatoarele din apropierea stațiilor de alimentare, de asemenea, pot fi văzute atenționări. Dacă staționarea este interzisă, atunci pancartele au culoarea roșie. Unde aceasta este permisă – sunt cu galben.
La vama croată, nici la plecare, nici la revenire, n-am văzut un alt suflet decât vameșii. Păreau puțin plictisiți și adormiți (din lipsă de activitate). Cred că verificarea actelor a durat în total maxim 30 de secunde. Destul de plăcut, mai ales când vii de la drum lung și abia aștepți să faci check-in la hotel.
O zi în Zagreb
Noi am ales să ne cazăm într-o zonă rezidențială a orașului, la aproximativ 4 kilometri de forfota din centrul istoric. Pentru hotel vom dedica un articol separat pe care îl puteți găsi în secțiunea „Cazări”. Pentru început de noiembrie, am avut parte de o vreme foarte frumoasă. De aceea am ales să parcurgem distanța până în zona istorică a Zagrebului pe jos. Iată ce am reușit să vedem noi timp de o zi în Zagreb: începem cu locațiile care ne-au plăcut cel mai mult și pe care vi le recomandăm.
Zagreb. Trg bana Jelačića (sau Piața Ban Jelačić)
Principalul punct de orientare în Zagreb și inima sa geografică este Trg bana Jelačića. Anume aici aleg cei mai mulți oameni să-și dea întâlnire.
Piața există din secolul al XVII-lea. Primul său nume a fost Harmica. Cea mai veche clădire în picioare, datând din secolul al XVIII-lea, este situată la Piața Ban Jelačić nr. 1. În 1848, piața a fost redenumită în numele actual. O statuie mare a lui Josip Jelačić, a fost instalată la 19 octombrie 1866. Aceasta a fost creată de sculptorul austriac Anton Dominik Fernkorn.
În anul 1946, piața a fost redenumită în Trg Republike (Piața Republicii). Un an mai târziu statuia lui Jelačić a fost îndepărtată. Noul guvern comunist din RSF Iugoslavia l-a denunțat drept „slujitor al intereselor străine”. La 11 oct. 1990, în timpul destrămării Iugoslaviei, rolul istoric al lui Jelačić a fost din nou considerat pozitiv. Iar statuia a fost returnată în piață.
Zagreb. Ilica Street
Strada Ilica (aprox. 6 km lungime), este una dintre cele mai lungi și cele mai aglomerate străzi comerciale din Zagreb. Acest loc este ideal pentru iubitorii de cumpărături și pentru opțiunea de terase. Fiind pandemie, nu eram interesați deloc de shopping. În schimb, după aproape o oră de mers pe jos am decis să mâncăm ceva la una dintre terase. Și aici am avut de ales din opțiuni de tot felul.
Mi-a plăcut mult că proprietarii localurilor s-au adaptat destul de bine nevoilor clienților. Am putut găsi aproape oriunde terase încălzite. Totuși era aproape de mijlocul lunii noiembrie. Când între tine și razele soarelui apare un obstacol, simți imediat cum frigul pătrunde prin haine și ajunge fix la piele.
Ca și concluzie – oamenii din Zagreb sunt frumoși și se îngrijesc chiar foarte mult de aspectul lor fizic.
Zagreb. Tunel Grič
Tunelul Grič este un tunel pietonal, situat în centrul orașului Zagreb, sub cartierul istoric Grič. Acesta constă dintr-o sală centrală și are șase ieșiri.
Tunelul se întinde pe 350 de metri de la strada Mesnička până la strada Stjepan Radić și are o lățime de 3,2 metri. Sala centrală măsoară în jur de 100 de metri lungime și 5,5 metri lățime. Suprafața podelei tunelului cuprinde aproximativ 2.200 de metri pătrați.
Istoria acestui tunel începe în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a servi ca adăpost. Totuși construcția lui a durat mai mult decât era preconizat și a implicat mult mai multe resurse financiare. În cele din urmă, autoritățile de atunci au constatat că în tunel nu încap mai mult de 5.000 de persoane. După război, a fost lăsat să degradeze. Aici își căutau adăpost persoanele străzii sau consumatorii de droguri. Cu timpul, a fost folosit și ca depozit pentru produsele alimentare. Dar și-a găsit utilitatea și în timpul războiului de independență croat. În 2016, tunelul a fost remodelat și deschis publicului, fiind organizate inclusiv evenimente culturale.
Zagreb. Katedrala Marijina Uznesenja
Catedrala este cea mai înaltă clădire din Zagreb. Turlele sale ating înălțimea de aproape 105 metri. Se spune că pot fi văzute din aproape orice cartier al orașului. Prima clădire care a fost gata prin anii 1200 a fost distrusă în timpul invaziei mongole. O altă catedrală a început să fie ridicată în același loc, încorporând rămășițele din fosta clădire.
Catedrala îmbină stilul gotic cu cel arhitectural francez și elemente de sculptură din școala cehă. Clădirea a fost avariată grav în 1880 după un cutremur. Deja de mai multe decenii catedrala se află în reparații. Sperăm că lucrările se vor finaliza.
Zagreb. Biserica Sf. Mark
Biserica Sf. Mark din secolul al XIII-lea este una dintre cele mai vechi și emblematice clădiri din Zagreb. Acoperișul colorat cu faianță are stema medievală a Croației, Dalmației și Slavoniei pe partea stângă și emblema Zagrebului pe dreapta. Portalul gotic de pe această biserică este considerat cel mai bogat și cel mai valoros din sudul Europei Centrale. Este compus din 15 figuri, printre care statuile lui Iosif și Maria cu pruncul Iisus și cei 12 apostoli și a fost sculptat în sec. al XIV-lea.
Zagreb. Cel mai scurt funicular din lume
Știați că funicularul din Zagreb a fost ales ca unul dintre cele mai frumoase funiculare din Europa? Este, de asemenea, cel mai scurt funicular din lume, dar și cel mai abrupt. Are o lungime de numai 66 de metri. Funicularul, un simbol al orașului Zagreb, leagă strada Ilica de promenada Strossmayer și are calitatea de monument cultural protejat. A fost pus în funcțiune prima dată în anul 1890, fiind propulsat de un motor cu abur. În 1934, propulsia cu abur a fost înlocuită cu un motor electric.
Zagreb. Kula Lotrščak (Turnul Lotrščak)
Este una dintre cele mai vechi construcții din Zagreb care a rezistat și timpurilor deloc favorabile. A fost o parte din poarta sudică, cu rolul de apărare a orașului împotriva turcilor, construită în 1266. Astăzi, oferă vederi spectaculoase asupra orașului. Turiștii pot urca până sus, pe trepte din lemn înguste, dar nu este nimic de speriat. Priveliștea asupra orașului merită tot efortul. Turnul se află în partea de sus a orașului. În imediata apropiere se află principalele atracții, inclusiv Funicularul din Zagreb.
Intrarea costă pentru un adult aprox. 3 euro, iar la parterul turnului se află un magazin, de unde puteți procura tot felul de suveniruri. Se spune că în fiecare amiază de mai bine de 100 de ani se trage un tun din turn! Este tocmai momentul pentru a vă seta ceasurile dacă sunteți în zonă fix la ora amiezii. Este motivul pentru care se trage și până astăzi. Croaților le place să spună că astfel au pus turcii pe fugă :). Dar mai întâi asigurați-vă că aveți inima tare 🙂
Zagreb. Museum of Broken Relationships
S-ar traduce ca Muzeul relațiilor/iubirilor destrămate/distruse/care s-au sfârșit. Trebuie să spun că are la bază o idee cu totul deosebită. Patimi aprinse care s-au consumat, legături rupte de familie – acest muzeu explorează amintirile rămase după încheierea unei relații. La modul practic, sunt lucruri donate de la oameni din întreaga lume și care au aparținut foștilor parteneri ai acestora. Obiectele care diferă foarte mult – biciclete, pulovere, rochii de mireasă, ghete etc. – sunt însoțite de o scurtă poveste a acestora.
Unele mesaje sunt ironice, altele încă transmit iubire și neacceptarea separării de cel drag. De exemplu, în dreptul unei rochii de mireasă era scris că soțul acelei femei a murit într-un atac terorist. Și s-a întâmplat la scurt timp după nuntă. Foarte dureros și cu noduri în gât. Dar mi-a plăcut ideea unui asemenea muzeu, tocmai pentru puterea de vindecare. Dacă ajungeți într-o zi în Zagreb, intrați neapărat. Un astfel de muzeu mai există și în Los Angeles.
Bonus: Oamenii din Zagreb
Oh, trebuie să vă spun despre oamenii pe care i-am întâlnit în Zagreb. Atât femeile, cât și bărbații acordă o atenție foarte mare felului în care se îmbracă și cum arată. Am văzut multe femei ce purtau toc înalt, ceea ce e foarte sexy, dar probabil mai puțin comod. Machiate, unele evidențiat, elegante, coafate, femeile croate mi s-au părut frumoase. Trebuie să spun că și bărbații sunt la înălțime. Mi s-au părut nu numai foarte eleganți, dar că respectă exact măsura bunului gust. Fără nicio urmă de exagerare. Totul într-o măsură greu de menținut uneori pentru femei.
Probabil acest aspect estetic mi-a rămas în cap mai mult decât ar fi fost cazul, tocmai pentru că faptul că în jurul meu nu văd oamenii să fie îmbrăcați așa. Deși îmi plac pantofii cu toc, nu port decât teniși și sandale, nu mai ies din blugii mei stil „mom fit”, iar rujuri nu mai folosesc de la pandemie încoace (ceea ce nu mă împiedică să le cumpăr și să le păstrez pentru o zi cu dispoziție mai bună 🙂 ). Așa că mi-a fost greu să-mi rup privirea de la oamenii din Zagreb 🙂
N-am reușit din păcate să vedem încă multe locuri din Zagreb. Muzeul Ciocolatei, Pavilionul de Artă, Teatrul Național, Muzeul de Arte, Muzeul Iluziilor, Muzeul Tehnic Nikola Tesla etc.
Dar sper că v-am dat suficiente motive să rămâneți măcar o zi în Zagreb – acest minunat oraș – pentru a-l descoperi.