Monemvasia este următoarea ta destinație de vacanță. Nu e o exagerare. Dacă îți place Grecia, dar te-ai săturat de Halkidiki, Thasos sau Zakinthos, notează acest oraș/această insulă, pune bani de o parte și pornește la drum când ai concediu, nu vei regreta.
Monemvasia este un oraș medieval uluitor, situat pe coasta de sud-est a Peloponezului. Amplasată strategic, mai bine zis săpată în stâncă și iscusit ascunsă de cotropitori (cotropitorii de altădată, sperăm că azi nu mai ajung ei pe acolo), cu străzi înguste și case din piatră, fără circulație motorizată, scăldată de mare, așezarea medievală te transpune într-o lume spectaculoasă și unică! Deși este unul dintre cele mai frumoase orașe din Grecia, Monemvasia rămâne încă prea puțin cunoscut de către turiști. Ai încă un motiv să-l descoperi până devine aglomerat 🙂
Monemvasia este deopotrivă despre izolare, aglomerație, istorie, arhitectură, vin, mare și multe altele. Dar haideți să le luăm pe rând.
Monemvasia – cum ajungi
Sincer, despre Monemvasia nu știam nimic. Nici măcar unde se află. Analizând harta Greciei, ne-a atras atenția o bucată de pământ din sudul peninsulei Peloponez – o minusculă insulă foarte aproape de continent, legată de un pod. Am căutat informații pe internet și am rămas cuceriți instant. Am știut că acolo trebuie să ajungem.
Da, drumul spre Monemvasia este lung, dacă mergi cu mașina. În 2022, din cauza problemelor pe care oamenii le-au avut în aeroporturi, am exclus din start varianta zborului. Oricum, noi suntem adepții călătoriei cu mașina, dacă nu avem de trecut mări și oceane (de aici și numele nostru – GPS-Signal-Lost).
Așadar, pentru ca să ajungi până în Monemvasia din centrul României trebuie să dormi o noapte undeva. Ideal – deja pe teritoriul elen. Am ales cel mai scurt, dar cel mai anevoios traseu – pe la vama Calafat/Vidin către Bulgaria și apoi intrarea în Grecia pe la vama Kulata/Promachonas. Noi am pornit din Sibiu și am tras pe dreapta într-o zonă amenajată pentru camping, la vreo 80 de km de Salonic. Fiind în afara sezonului, zona era liberă de mașini, am înnoptat în liniște – doar noi și marea 🙂 Mașina noastră s-a descurcat de minune pe post de dormitor, am pregătit de-acasă o saltea, pernă ortopedică și un sac de dormit pentru drumeții pe munte.
Prima noastră destinație a fost insula Elafonisos, chiar în sudul extrem, situată la 15 minute distanță de Peloponez cu feribotul. Doar după 4 zile petrecute acolo, am pornit spre Monemvasia. Dar despre Elafonisos vom povesti mai târziu.
Ce reprezintă Monemvasia
Monemvasia este un oraș medieval fortificat, situat pe insulă. Din 1971 insula s-a legat de peninsula Peloponez cu un pod de piatră. Cam de atunci Monemvasia a început să se dezvolte ca o destinație turistică, după o lungă perioadă de incertitudini și după o istorie zbuciumată. Insula a fost disputată de-a lungul secolelor de Imperiul Bizantin, apoi de venețieni și de otomani.
Insula reprezintă o stâncă impunătoare, care alcătuia în trecut partea de sus a orașului, pe un platou aflat la 200 de metri deasupra mării cu margini abrupte, nelocuită în prezent, și partea de jos a orașului, partea vie din prezent. Locația este una aridă, stâncoasă, aproape fără vegetație, ceea ce a și determinat arhitectura orașului: clădirile au fost construite în principal din piatră.
Mai mult decât atât, în trecut locuitorii nu dispuneau nici de apă potabilă, aceasta fiind adusă și acumulată în cisterne sau construind rezervoare pentru acumularea apei de ploaie.
Datorită poziției sale geografice, Monemvasia a fost un punct strategic și important pentru puterile politice din trecut. Armatele care au pus mâna pe insulă au folosit-o ca pe bază militară cel mai des. Dar Monemvasia a fost și centru religios, și centru naval, și centru comercial. Ceea ce a dus la dezvoltarea locației. Epoca de aur a fost în secolele XIII și XIV – numărul locuitorilor a fost de 8.000 și funcționau 40 de biserici. Localnicii au dezvoltat și un vin, cunoscut după denumirea de Malvasia (Vinummalvasium) – a fost un produs de lux căutat de conducători și case regale. Vinul a fost produs din struguri albi dulci de viticultorii locali și a fost cunoscut și apreciat încă din antichitate. Cu toate acestea, modul exact în care a fost produs nu mai este cunoscut, deoarece turcii l-au interzis pe la 1545, potrivit autorităților locale.
Pe la 1460, Monemvasia a fost ultima fortăreață bizantină care a căzut, iar după 400 de ani a fost prima fortăreață greacă din Peloponez care a fost eliberată de luptătorii greci pentru independență. Chiar și după eliberare, luptele au mai continuat, ceea ce a dus la declinul și depopularea insulei. La începutul secolului al XX-lea, mulți dintre locuitorii săi au abandonat orașul de jos pentru noua așezare, Gefira. Abia de prin 1970 locația a început să devină o atracție turistică, ceea ce i-a determinat pe mulți locuitori să-și vândă casele. Acestea au fost restaurate sub supravegherea arhitecților, majoritatea au fost transformate în hoteluri, restaurante și iată-ne și pe noi în prezent minunându-ne de această superbă locație.
Monemvasia – accesul pe insulă
Accesul pe insulă se face cu mașina din orașul Gefira, pe un pod de piatră, până la intrarea în fortăreață. De acolo, accesul este doar pietonal. De fapt, nici nu e posibil fizic să intri în oraș cu vreun tip de transport. Mașina poate fi lăsată imediat după pod, unde există o zonă largă cu multe locuri de parcare sau de-a lungul coastei de sud, pe o parte a carosabilului.
Parcarea în Monemvasia este gratuită.
Monemvasia – bine ai venit în secolul VI
Există o singură cale de acces către oraș – pe o poartă imensă, exact ca într-o cetate. Imediat ce ai intrat, te-ai transpus într-o altă lume. Străzile înguste și pietruite, străjuite de-o parte și de alta de casele vechi în stil bizantin, venețian și otoman, îți suscită interesul să le descoperi. Te pierzi în ele ca într-un labirint, fără să vrei să găsești calea înapoi. Vitrinele magazinelor de suveniruri, tavernele tradiționale, cafenelele cu atmosferă romantică și restaurantele elegante ce răspândesc mirosuri îmbietoare, te invită să rămâi conectat la pulsul acestui minunat oraș. După amurg, totul capătă o alură misterioasă – umbrele, străzile înguste, cu lumină difuză, ciocnitul de pahare și alături neliniștita mare. Aici nu găsești claxoane, de fapt nici cu bicicleta nu ai voie, așa că singurele zgomote pe care le aud sunt vocile turiștilor, muzica discretă de la taverne și valurile mării.
Monemvasia și secretele ei. Orașul de Jos.
Cele două zile, atât ne-am rezervat pentru acest minunat oraș, s-au dovedit a fi prea puține, deși Monemvasia este o palmă de pământ, ușor de descoperit la pas. Pune în picioare niște ghete comode și pornește de la strada principală – de-a lungul ei găsești restaurante, taverne și magazine de suveniruri. Acolo găsești și diverse produse locale, de la vinuri, uleiuri de măsline, produse costemice handmade. Sfatul nostru: gustați fabulosul lichior din miere. Fermentat din miere și apă și nimic altceva. În greacă, i se spune Melitókraso și poate fi găsit în magazinul Edodimopolio, singurul care vinde acest produs. Magazinul este administrat de Foteini, o gazdă foarte caldă și primitoare. Acolo găsiți produse cosmetice handmade, ulei extravirgin de măsline, vinuri excepționale și multe altelele. În materie de vinuri, recomandăm două locale (roșii seci): Monemvasios (Tsimbidi) și 300 Red, ambele din soiurile locale Agiorgitiko și Mavroudi, dar și un vin organic, doar din Mavroudi, de la crama Theodorakakos.
1. Muzeul Arheologic (fosta Moschee Musulmană) din Monemvasia
Colecția Arheologică din Monemvasia este găzduită în Moscheea Musulmană, una dintre cele mai bine conservate clădiri din orașul Monemvasia. Moscheea musulmană a fost construită în secolul al XVI-lea și în perioada venețiană a fost transformată într-o biserică francă, o închisoare și un kafeneion grecesc. Muzeul a fost deschis publicului în 1999. Astăzi, Muzeul de Arheologie prezintă o colecție bogată de descoperiri din istoria zbuciumată a Monemvasiei.
2. Biserica Elkomenos Christos
Mica biserică Elkomenos Christos este cea mai faimoasă biserică a orașului castel. Este dedicată patimilor lui Hristos. O inscripție sculptată la intrarea bisericii indică faptul că aceasta a fost construită în 1697, probabil pe locul unei foste biserici fondate în secolele VI-VII. În partea stângă și în dreapta intrării se află două tronuri, dedicate împăratului bizantin și împărătesei. În interiorul acestei mici biserici, există rare icoane bizantine și post-bizantine, inclusiv icoana lui Isus în lanțuri înainte de a fi răstignit.
3. Piața Chrysafitissa
Oprește la una din numeroasele cafenele din zonă și bucură-te de atmosferă. Între timp, poți mângâia o pufoșenie lungită pe masă sau pe scaunul alăturat. În Monemvasia există foarte multe pisici care se pare că se simt bine în învălmășeala de peste zi și, desigur, obișnuite deja cu afecțiunea turiștilor. Depărtează-te de la strada principală și lasă-te pierdut prin aleile înguste ce duc spre mare. Vei găsi, la doar câteva minute de mers, frumoasa Biserică Crysafitissa. Văruită în alb, construită încă în secolul al XVII-lea, biserica închinată Fecioarei Maria se află la marginea cetății și funcționează până astăzi.
Piața Chrysafitissa, golită de orice suflare, într-o dimineață foarte devreme, când soarele abia răsare din mare, e una dintre cele mai încântătoare amintiri din Monemvasia. De aici poți admira marea și valurile ce se lovesc de zidul cetății, iar ceva mai sus – casele din piatră – sobre și enigmatice. Sus de tot, deasupra stâncii ce protejează orașul, veghează singuratică Biserica Agia Sofia.
Monemvasia – Orașul de Sus
4. Biserica Agia Sofia
Partea superioară a orașului, care este nelocuită acum, a fost casa aristocrației venețiene. Acum, doar zidurile bisericii Agia Sofia mai poartă mărturia unei istorii grandioase în acest cadru dramatic, cu o priveliște răvășitoare deasupra mării. Agia Sofia este una dintre cele mai importante atracții din Monemvasia și una dintre cele mai vechi și mai importante biserici bizantine din Grecia. Această biserică a fost înființată inițial în secolul al XII-lea de către împăratul bizantin Andronic al II-lea.
Unde mănânci în Monemvasia
5. Pentru priveliște – Matoula
Restaurantul Matoula este amplasat strategic pe partea sudică a insulei, lângă mare și, în afară de priveliște, oferă o grădină generoasă, numai bună de tras sufletul într-o zi aridă. La Matoula am ales: moussaka (10 Euro), spaghetti cu vită (după o rețetă tradițională locală) (12,50 Euro) și dolmades (un fel de sarmale mai corpolente (9,50 Euro o porție), vinul casei (nu mai știm prețul), cafea espresso (2,50 Euro). Mâncarea a fost bună, deservirea la fel, dar n-am plecat impresionați. Am avut sentimentul că ospătarii se străduiau prea mult ca lucrurile să iasă bine, chiar un pic forțat. Și ne-am simțit stânjeniți la un moment dat. N-o să mințim, asta e 🙂
Important – am putut ocupa o masă fără rezervare în avans. Totuși, vorbim de extrasezon (sfârșitul lunii septembrie). Nu veți fi deserviți dacă aveți chef doar de băuturi, sunt acceptați doar clienții care doresc să ia masa.
6. Pentru o experiență autentică – Voltes
Atât Matoula, cât și Voltes ne-au fost recomandate ca cele mai bune restaurante. La Voltes nu am mai putut prinde o masă liberă, din păcate. Chiar și în luna octombrie a trebuit să facem rezervare cu o zi sau chiar două înainte. Am apucat să bem câte o bere, afară, lângă intrare, așezați pe niște perne și putem confirma – este extrem de aglomerat la Voltes. Restaurantul se deschide seara, la ora 18.00, iar mulțimea de oameni care se înghesuie să prindă o masă demonstrează că este unul dintre (dacă nu chiar cel mai bun) restaurant cu specific grecesc din cetate.
Cazare în Monemvasia
Monemvasia este un oraș scump și chiar în extrasezon prețurile pot fi destul de mari. De aceea, mulți turiști preferă să se cazeze și să mănânce în Gefira, pe continent, iar în cetate vin pentru excursii în timpul zilei. Noi ne-am dorit o experiență autentică, de castel, de aceea am economisit pe alte cazări, iar aici am optat pentru Malvasia Traditional Hotel.
O noapte la Malvasia Traditional Hotel ne-a costat 125 Euro. Este un hotel cotat la 3 stele, dar părerea noastră este că merită mai mult de atât.
Este amplasat la 300 de metri de poarta castelului, la capătul străzii principale pavate cu piatră care străbate orașul. Din istoria acestui complex impunător de clădiri aflăm că este printre primele cazări organizate din castel, creat prin unirea a șapte case independente. Restaurarea caselor a început la mijlocul anilor 1980 și a fost finalizată în 2015.
Hotelul oferă 14 camere, fiecare decorată diferit, cu mobilier de epocă și covoare, care emană atmosfera caldă a casei. Majoritatea camerelor oferă vedere la mare, în timp ce multe dintre ele au balcon și șemineu propriu. Toate sunt dotate cu aer condiționat, frigider, TV prin satelit și Wi-Fi.
Camera noastră avea priveliște către mare și un enorm șemineu ce oferă, cu siguranță, o atmosferă de poveste în zilele de iarnă. Da 🙂 hotelul este deschis în tot timpul anului și iarna oferă o cu totul altă experiență. Pentru că ne-am dorit să ne bucurăm de priveliște cât mai mult, am ales o opțiune cu terasă. Ne imaginam că vom savura un pahar de vin, privind marea și că vom păstra încă multe luni cu noi amintirile acestor împrejurări. Din păcate, mai exista un singur număr cu o terasă comună cu încă o cameră. Iar vecinii s-au dovedit a fi deloc educați. Pe terasă am găsit în fiecare din cele două zile lenjerie aruncată pe jos, inclusiv pe masa și scaunele noastre. Mai mult, se pare că aceștia au distrus o masă, au plecat englezește și… noi nu prea am știut ce să răspundem când am fost întrebați ce s-a întâmplat. Am povestit această experiență pentru ca să nu pățiți și voi la fel, mai bine evitați terasele comune!
Per total, șederea la Malvasia Traditional Hotel a fost o experiență în sine! Gazdele au fost foarte primitoare cu noi, micul dejun a fost regesc, iar priveliștea ce se deschidea de la geamul nostru s-a impregnat puternic în mintea mea. E acea priveliște la care vreau să mă întorc iar și iar când caut liniște și vindecare.
Când e cel mai bine să vizitezi Monemvasia
Noi am vizitat Monemvasia la sfârșitul lunii septembrie (28-30 septembrie 2022) și a fost fooooarte cald. Este adevărat că a fost un an atipic, dar căldura s-a simțit din plin; toate obiectivele turistice au fost deschise.
Puteți vizita Monemvasia primăvara atunci când totul devine verde și în floare, dar apa mării s-ar putea să nu fie suficient de caldă pentru baie. În lunile de vară cu siguranță este foarte aglomerat, având în vedere că orașul este mic și poate acomoda un număr relativ redus de turiști. Luna septembrie cu siguranță este potrivită și pentru vizitare, și pentru baie, și pentru o experiență liniștită, fără prea multă învălmășeală. Iarna cetatea rămâne deschisă, cu siguranță dacă alegeți o cameră cu priveliștea spre mare și cu șemineu nu veți regreta nicio secundă 🙂 Cel puțin acesta este planul nostru 🙂
Ce poți vizita în împrejurimi
Monemvasia este o destinație ofertantă. Ai de ales între plaje, arhitectură, artă culinară și istorie, atât pe continent, cât și în afara lui. Dincolo de zidurile cetății ai o multitudine de activități dintre care să alegi. Prima recomandare:
Vizitează insula Elafonisos
La o distanță de doar 36 de kilometri la sud, din Pounta, puteți lua un feribot care face legătura dintre Peloponez și insulă. Chiar și în afara sezonului turistic, feriboturile pornesc din jumătate în jumătate de oră. Pe insulă ajungeți în aproximativ 15 minute, iar pentru doi adulți și o mașină am plătit 16 Euro. Deși nu s-a dezvoltat arhitectural, Elafonisos este înconjurată de cele mai frumoase ape turcoaz și are unele dintre cele mai frumoase și mai lungi plaje cu nisip fin din Grecia. Pentru că este mai puțin dezvoltată, micuța insulă nu este afectată de turismul de masă. Un loc mirific nealterat încă, unde grecii din Atena și împrejurimi vin să se relaxeze. Nouă ne-a plăcut enorm. O zi este suficient ca să descoperiți insula, dar puteți sta atât cât vă poftește inima.
Din dronă, pot fi văzute plajele Simos și Fragos.
Descoperă cetatea antică Sparta
Ruinele cetății antice Sparta mai pot fi descoperite astăzi la nord de orașul Sparti, din municipiul Laconia, la o distanță de 90 de kilometri de Monemvasia.
Vizitează Nafplio, unul dintre cele mai frumoase orașe din Grecia continentală
Nafplio a câștigat de-a lungul anilor titlul neoficial de cel mai romantic oraș din Grecia și unul dintre cele mai frumoase orașe de pe continentul elen. Elegant, aerisit, unde modernul se îmbină armonios cu vechea arhitectură, Nafplio este un oraș viu, atrăgător, aglomerat, cosmopolit. Datorită climei favorabile, Nafplio rămâne deschis și vibrant și pe timpul iernii. Nu-l ratați!