Cele mai prestigioase premii europene pentru patrimoniu au fost acordate în acest an pentru un număr de 24 de realizări din 18 țări. Una dintre acestea se află în România, fiind vorba despre Biserica de lemn din Urși, sat în județul Vâlcea.

Proiectul de restaurare a Bisericii de lemn din satul Urși a fost desemnat laureat la categoria „Conservare”, alături de alte opt proiecte.

Biserica de lemn din Urși cu hramul Buna Vestire și Sf. Arhanghel Mihail a fost construită în perioada 1757-1784, ctitori fiind Ion Danciu şi popa Costandin. După incendiul din 1838 biserica a fost reparată și pictată în 1843 de către meșterii Gherghe, Nicolae și Ioan atât la interior, cât și la exterior. Din 1913 în sat a fost construită o nouă biserică de zidărie, cea de lemn rămânând abandonată în cimitir. Ultima reparație a avut loc în 1943.

Restaurarea ei a început la 12 iunie 2010, ca urmare a prăbușirii bolții peste altar, cu o intervenție de urgență inițiată de Ordinul Arhitecților din România și finanțată de Fundația Pro Patrimonio, prin regretatul arhitect Șerban Cantacuzino, fondatorul fundației în anul 2000. Timpul efectiv de intervenție asupra monumentului, ca urmare a specificului activităților de restaurare, este de patru luni pe an, din iunie până în septembrie. În restul perioadei, fundația se concentrează pe activități de strângere de fonduri pentru continuarea proiectului. (Sursa)

Biserica de lemn din Urși – o istorie de peste 200 de ani

„Acesta este un exemplu de arhitectură vulnerabilă și un monument pe cale de dispariție care a fost restaurat pe deplin în conformitate cu principiile de conservare, cu elementele originale examinate îndeaproape și reintegrate ori de câte ori este posibil. Durabilitatea proiectului a fost, de asemenea, esențială, fiind plantați copaci pentru a furniza materiale pentru viitoarele lucrări de restaurare (…) Conservarea Bisericii de Lemn din Urși a avut loc într-o zonă îndepărtată, cu resurse limitate și cu implicarea strânsă a comunității locale. Pe parcursul proiectului au fost create multe oportunități pentru schimbul de cunoștințe. Proiectul a condus, de asemenea, la o înțelegere locală mai profundă a valorii patrimoniului și la un sentiment de administrare în rândul comunității locale. Este o abordare exemplară a conservării clădirilor vulnerabile ca aceasta”.

Juriul, despre calitatea restaurării
biserica de lemn din ursi romania
Biserica de lemn din Ursi în 2009 FOTO: Pro Patrimonio

Câștigătorii ediției 2021 a Premiilor Europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra, premiul UE pentru patrimoniul cultural finanțat prin programul Europa Creativă al Comisiei Europene, au fost anunțați pe data de 25 mai 2021. Proiecte din 18 țări europene s-au învrednicit de premii, după cum urmează:

Categoria Conservare:

Gara maritimă, Bruxelles, BELGIA
Grădina Castelului Fredensborg, DANEMARCA
Complexul în piatră Vardzia, GEORGIA
Casa Am Horn, Weimar, GERMANIA
Podul Plaka, Epir, GRECIA
18 Ormond Quay Upper, Dublin, IRLANDA
Biserica de lemn din satul Urși, Vâlcea, ROMÂNIA
Turnul de apă Besòs, SPANIA
Mas de Burot, Parcul Natural Els Ports, SPANIA

Categoria Cercetare:

FIBRANET – FIBRe în textile vechi europene, DANEMARCA/GRECIA
Control Shift – Refolosirea patrimoniu industrial european revizuită, GRECIA/OLANDA
ART-RISK – Inteligența artificială folosită în conservarea preventivă, SPANIA

Categorie dedicată serviciilor aduse patrimoniului de către organizații și indivizi:

Fundația Gjirokastra, ALBANIA
Comitetul tehnic pentru Patrimoniu Cultural – CIPRU
Rita Bargna, ITALIA
GEFAC – Grupul pentru Etnografie și Folclor al Academiei din Coimbra – PORTUGALIA

Categoria Educație, Training și Conștientizare:

Pe urmele folclorului bulgar, BULGARIA
Hub-uri de Patrimoniu, FINLANDA/ SERBIA/ SPANIA
Invenția unei părți vinovate – Trento, ITALIA
Vacanță! În est și în vest – Școala Bisericii din Groningen, OLANDA
Centrul European pentru Solidaritate – expoziție permanentă, Gduńsk, POLONIA
Producția artizanală de var de la Morón – Morón de la Frontera, SPANIA
Arheologie acasă – MAREA BRITANIE
Morus Londinium : Patrimoniul Londrei prin Arbori, MAREA BRITANIE

Câștigătorii premiilor au fost selectați de jurii independente compuse din experți în domeniul patrimoniului din întreaga Europă, în urma evaluării candidaturilor depuse de organizații și persoane fizice din 30 de țări europene.

Amintim că Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în 2002 și de atunci sunt gestionate de Europa Nostra – un program de premii în cadrul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.

Vă invităm să ne urmăriți pe Facebook și pe Instagram. Astfel, vom deveni o comunitate. Mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *